Bengt Westerberg och Maria Leissner är starkt kritiska till Nyamko Sabunis nya linje. Foto: TT

Tidigare L-topparna riktar hård kritik mot Sabuni

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabunis förslag om att ingå i en SD-stödd regering har rört upp känslor i det redan splittrade Liberalerna. Nu kommer skarp kritik från två av partiets tidigare ledare.

– Jag skulle känna mig hemlös om Liberalerna valde att ha någon form av regeringssamverkan med Sverigedemokraterna, säger tidigare L-toppen Maria Leissner till Aftonbladet.

Nyamko Sabuni vill gå till val med en borgerlig regering. I praktiken innebär det att partiet kan behöva ta stöd från Sverigedemokraterna.

Frågan, som väckt kritik i de egna leden, ska avgöras på ett extrainkallat partiråd nästa vecka.

Enligt den tidigare partiledare Bengt Westerberg kommer partiet att förlora ett stort antal medlemmar om förslaget går igenom. Även Westerberg själv överväger att lämna.

– Jag ska fundera på det. Jag kommer att ta ställning till det om det blir verklighet, säger han till Aftonbladet.

”Främlingsfientligheten som ledstjärna”

Westerberg drar vissa paralleller med det som hände i valet 1991 – då Ny Demokrati kom in i riksdagen. Då visade han sitt missnöje genom att lämna en tv-studio mitt under valvakan.

– Men Sverigedemokraterna är ett mycket mer avancerat parti. Därför är de ett större hot än vad Ny Demokrati var. Det som förenar dem är att de har främlingsfientligheten som en ledstjärna i allt de gör, säger Westerberg till Aftonbladet.

Leissner: Skulle känna mig hemlös

Maria Leissner tog över partiledarposten efter Bengt Westerberg. Även hon riktar skarp kritik mot Nyamko Sabunis nya inriktning.

– Jag skulle känna mig hemlös om Liberalerna valde att ha någon form av regeringssamverkan med Sverigedemokraterna. Vare sig det handlar om att släppa fram en regering som innehåller dem, eller släppa fram en regering som stödjer sig på dem, eller själv sitta i en regering som stödjer sig på dem, säger hon till Aftonbladet.

Leissner verkar dock inte ha några planer på att lämna partiet.

– De får skotta bort mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.