Stephen Jerand, före detta länspolismästare i Jämtland och den före detta utredaren Ulf Rydström. Foto: SVT.

Tidigare poliser om Carlos-dokumentären: ”Mycket intressanta uppgifter”

Publicerad

I dokumentärserien ”Fallet Carlos” avslöjas nu hur Carlos Pizarro utsattes för en utbredd mobbning tiden innan han försvann från Strömsund i maj 2004.

– Om man kunde vrida klockan tillbaka i tiden så att säga, och kunna ha agerat på ett annat sätt, utifrån all information vi bär i dag, så tror jag att det hade sett helt annorlunda ut, säger Stephen Jerand, före detta länspolismästare i Jämtland och numera kristdemokratiskt kommunalråd i Östersund.

Enligt flera poliser som tidigare arbetat med fallet, är de nya uppgifterna som presenteras i dokumentären mycket intressanta.

– Hade vi vetat att det hade föregåtts utav ett sådant där allvarligt scenario, då hade ju ärendet sett helt annorlunda ut, säger den före detta utredaren Ulf Rydström.

– Det känns så uppenbart, som framkommer i dokumentären. Det är som att snaran kring Carlos dras åt och plötsligt är han borta, säger Stephen Jerand.

Reporter: Tänker du att det här kan ha något med försvinnandet att göra?

– Ja, för mig är det helt uppenbart. Det händer någonting som kanske inte var planerat, när man återigen skulle jävlas med honom.

Fakta: Fallet Carlos

9 maj 2004 ses den då 22-åriga Carlos Pizarro för sista gången.

10 maj upptäcker vårdare på gruppboendet där Carlos bor att han inte är hemma. 

2007 häktas en man misstänkt för att ligga bakom försvinnandet men mannen släpps. 

I april 2015 dödförklaras Carlos, officiellt dödsdatum blir 31 maj 2004. 

2022 granskar Dokument inifrån fallet och polisens Kalla fall-grupp börjar arbeta med ärendet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.