Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har träffat nioåringar som har en glock i väskan” – Hör tidigare regionpolischefen Carin Götblad. Foto: SVT

Tidigare regionpolischefen: Träffat nioåringar med en Glock i väskan

Uppdaterad
Publicerad

En nioåring som stoppades i en taxi med en pistol av märket Glock och ungdomar som utnyttjas som bankomater. Det är några av larmrapporterna från poliser i landet om sommarens rekrytering till gängen.

– Jag vädjar om hjälp, säger en pappa som flyttat från Stockholm för att rädda sin tonårige son från gängmiljön, men som anser att han inte får det stöd han behöver.

Pappan är trött och desperat efter att under flera år kämpat för att få sin son att distansera sig från den kriminella miljön.

Men i sommar har han återigen börjat umgås i kriminella kretsar, berättar pappan.

”Träffat nioåringar med Glock i väskan”

Den tidigare regionpolischefen Carin Götblad är nu polismästare vid polisens nationella operativa avdelning (NOA). Hon har i uppdrag att på sikt minska rekryteringen av barn och unga till gängen och har fått flera larmrapporter under sommaren.

Hon konstaterar att det varit lugnare där kommunen och andra aktörer sysselsatt ungdomar med sommarjobb och andra sociala aktiviteter. Men där det varit många skjutningar har polisen inte hunnit jobba lika aktivt med det brottsförebyggande arbetet.

– Vi har tyvärr träffat på nioåringar som sitter i en taxi och ska någonstans med en Glock i väskan, berättar Carin Götblad och syftar på pistol-modellen.

Utnyttjas som ”bankomater”

Det är inte bara i utanförskapsområden som polisen ser en rekrytering.

Både polis och socialarbetare i sydöstra Stockholm säger till SVT att de allt oftare ser unga killar från goda ekonomiska förhållanden, uppvuxna i villor med föräldrar som arbetar, som fascineras och söker sig till gängmiljön.

Det finns fall där flera utnyttjats som ”bankomater”. De tvingas handla dyra kläder och ta ut kontanter på föräldrarnas kreditkort för att ge till de andra i nätverket. Trots att de blir utnyttjade hänger de kvar i samma umgänge.

”Gjort allt jag kan”

Även pappan vi träffar beskriver att pojken haft stöttning hemma och tryggt ekonomiskt, men ändå sökt sig till gängmiljön. Han känner fler föräldrar som har stabila hemförhållanden, men i samma situation.

– De försöker vara coola och macho, säger han om ungdomarna.

Även i den nya staden har sonen nu hamnat i problem. Trots att pappan larmat socialtjänsten och samarbetat med både skola och polis, upplever han att oron inte tas på allvar och att nödvändiga insatser uteblir.

Hade du som pappa kunnat ta ett större för att han inte ska hamna i den här situationen?

– Jag tror inte det. Jag har gjort allt jag kunnat. Om det händer honom någonting så är det klart att jag inte kommer förlåta mig själv.

Så säger Socialstyrelsen och SKR

Socialstyrelsen kom förra året med nya rekommendationer till socialtjänsten för att barn och unga ska få bättre insatser i samband med ett normbrytande beteende.

Men mindre än hälften av kommunerna erbjuder de metoder som enligt forskning anses vara lämpliga för tonåringar.

– Vi är många samhällsaktörer på olika nivåer som behöver steppa upp. Vi behöver samordna oss bättre, säger Johanna Kumlin, enhetschef på Socialstyrelsen.

Det finns ett förslag på en ny socialtjänstlag, och i en hemställan till regeringen har bland annat Sveriges kommuner och regioner efterfrågat en tydligare prioritering av förebyggande insatser. SKR vill, vilket även utredningen föreslår, att det ska vara lättare att erbjuda insatser till barn och deras familjer, utan att först behöva göra en utredning. Det skulle göra det lättare att nå föräldrar som saknar tillit till socialtjänsten, menar Åsa Furén-Thulin, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på SKR.

– Vi behöver komma in mycket mycket tidigare, säger hon och efterfrågar utökade resurser till socialtjänsten från en kommande regering, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.