Qiao Jianjun Foto: SVT

Tidigare släppt kinesisk medborgare gripen igen

Uppdaterad
Publicerad

Kina ville ha honom utlämnad, men Högsta domstolen i Sverige sa nej. Förra veckan släpptes han på fri fot, men nu har han gripits igen, uppger Aftonbladet.

– Han greps i går, USA har begärt honom utlämnad. I stunden kan jag inte gå ut och säga vad för brott han är misstänkt för, säger advokaten Henrik Olsson Lilja till SVT Nyheter.

Denna gång är det inte Kina som jagar Qiao Jianjun, utan USA, enligt Aftonbladet.

De förra anklagelserna mot honom gällde förskingring av över 100 miljoner kronor i Kina. Han kallades för en av Kinas mest efterlysta personer och begärdes utlämnad, men Sverige har vägrat efter att man har bedömt att risken för tortyr i hemlandet skulle vara alldeles för stor.

Förra veckan släpptes Qiao Jianjun, men hann bara njuta av friheten i några dagar innan han blev gripen igen. Den här gången är det USA som är efter honom.

Kan hållas frihetsberövad

Enligt handlingar från tingsrätten har en förundersökning inletts i USA rörande grovt penningtvättsbrott i Kalifornien under 2015, uppger Aftonbladet. USA skickade in en begäran om att anhålla honom, vilket alltså gjordes i Stockholmsområdet i går.

Mannens advokat har bekräftat att klienten blivit gripen, och förhör väntas hållas i dag.

– Under tiden kommer tingsrätten att pröva om han ska hållas frihetsberövad eller inte. Om tingsrätten ska häkta honom ska USA redovisa varför de vill att han ska överlämnas dit, säger advokaten Henrik Olsson Lilja till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.