Den misstänkte mannen i häktet i Huddinge utanför Stockholm.

SVT Nyheter avslöjar: En av Kinas mest efterlysta personer häktad i Sverige

Publicerad

Han har varit på flykt i sju år och är en av de mest efterlysta misstänkta ekobrottslingarna från Kina. Nu sitter han i häktet i Huddinge utanför Stockholm.
– Det började med att vi fick in en utlämningsframställan från Kina, säger Lars Werkström, rättschef på Åklagarmyndigheten.

Det var den 25 juni tidigare i år som svensk polis grep mannen. Han är häktad på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

– Han anklagas för allvarlig ekonomisk brottslighet och det finns indikationer på att det är korrupta inslag, säger Lars Werkström.

Brotten ska ha begåtts i mitten av 2011 i Kina. Där var han högste chef för ett statligt företag som ansvarar för handel med spannmål som till exempel ris.

Han flydde landet senare samma år och kinesisk polis säger sig då ha upptäckt att han fört över mycket stora summor pengar från företaget till konton utomlands. De efterlyste honom internationellt och har sedan dess jagat honom världen över.

Omskrivet fall

I internationell press är fallet väl omskrivet. I världspressen beskrivs den 54-årige mannen från Kina som en strikt byråkrat som höll hårt på sina regler, men med en stor hemlighet.

I den svenska häktningsframställan kan vi läsa att han ska ha förskingrat över motsvarande 100 miljoner svenska kronor från det statliga företaget där han jobbade.

Efter att ha flytt från Kina 2011 reste han till USA tillsammans med sin före detta fru. Men där avslöjades de och hon greps av amerikansk polis. De båda misstänks för att ha lurat till sig visum i landet och tvättat pengar. Hon dömdes senare för brotten, men han lyckades återigen undkomma lagen.

Ny identitet

Med ett nytt namn och pass från en paradisö, där man kan köpa sitt medborgarskap lyckades han ta sig till Sverige. Här gifte han sig på nytt och fick rätt att vistas i landet med sin nya identitet.

Han uppger själv att han har bott i Sverige sedan 2014 och har varit folkbokförd på flera olika adresser i Mellansverige sedan 2015.  

Hur ser du på att en internationellt efterlyst person kan vara här så länge utan att fastna i någon form av nät?

– Jag vet inte hur han har vistats här och i vilken mån han har varit eftersökt. Jag kan inte kommentera det, säger Lars Werkström.

Väldigt intresserade

Nu pågår en intensiv utredning som bedrivs av Riksenheten mot korruption och leds av riksåklagaren, den ska visa om anklagelserna stämmer och om det går att lämna ut honom till Kina.

Allt sker i samarbete med kinesiska myndigheter.

– Jag får intrycket av att de är väldigt intresserade av detta. Jag tror att den utredande åklagaren har haft en hel del kontakter redan med kinesiska myndigheter, säger Lars Werkström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer