Den misstänkte mannen är på listan med Kinas mest efterlysta ekobrottslingar. Mannen nekar till anklagelserna. Foto: SVT Design/China Daily

Försvararen: ”Han har inte begått några brott”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några veckor tillbaka sitter en av Kinas mest efterlysta misstänkta ekobrottslingar häktad i Sverige. Han är misstänkt för att ha begått grova brott mot den kinesiska staten, men nekar till anklagelserna, enligt mannens advokat.

– Hans inställning är att han överhuvudtaget inte har begått några brott, säger advokat Abdel-Hay Alami.

Inte tagit en enda krona?

– Inte en enda krona, nej, säger Abdel-Hay Alami.

Advokaten menar att den nu häktade mannen är falskt anklagad eftersom han ska ha varit politiskt aktiv mot styret i Kina.

– Min klient har försatts i en svår situation där han sitter häktad på egentligen inte så särskilt goda grunder, säger Abdel-Hay Alami.

Samtidigt har den svenske Riksåklagaren redan gjort en första bedömning av uppgifterna inför fortsatt häktning. I den skrivelsen står det:

”Av det material som så här långt har presenterats framgår att den kinesiska utredningen avser ekonomisk brottslighet. Det har, från XX sida (maskerat namn) inte framförts några uppgifter till styrkande av att brotten är politiska.”

Utlämnas till Kina

Svenska myndigheter utreder nu anklagelserna för att kunna avgöra om han kan utlämnas till Kina.

– Enligt mitt tycke finns det alldeles för lite information och alldeles för mycket brister i den informationen som finns för att man ens ska kunna pröva frågan, säger Abdel-Hay Alami.

Vad är han rädd för ska hända om han utlämnas?

– Kina har gjort sig känt för brist på respekt mot grundläggande mänskliga rättigheter. Han riskerar att utsättas för en orättvis rättegång och omänsklig behandling, säger Abdel-Hay Alami.

Dödstraff?

– Ja det är inte uteslutet, säger Abdel-Hay Alami.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer