Skatteverket fick ett anonymt tips för fyra år sedan om mannen. Foto: TT/SVT

Skatteverket fick tips om efterlyste kinesen redan 2015

Publicerad

Skatteverket tipsades redan 2015 om den man som nu sitter häktad i Sverige, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet i Kina. Myndigheten uppger att man inte kan kommentera uppgiften.

Den 54-årige mannen från Kina misstänks ha förskingrat över hundra miljoner kronor från den kinesiska staten, som har jagat honom världen över i sju år. För en månad greps han i Sverige, där han ska ha vistats i flera år.

”Råder total skattesekretess”

Dokument som SVT Nyheter tagit del av visar att Skatteverket i Sverige tipsades om honom redan 2015. Tipset var anonymt och gick ut på att mannen lurat det svenska skattesystemet och befann sig i Sverige på falska grunder. 

Skatteverkets pressekreterare Ylva Vesterlund säger att hon inte kan säga något om tipset eller om det ledde till några åtgärder.

– Det råder total skattesekretess kring allting som rör vår tipshantering. Det är också till för att skydda det som tipsen gäller.

Nyhet för svenska åklagare

Den svenska riksåklagaren leder nu en utredning som ska visa om de kinesiska anklagelserna mot mannen stämmer. Men uppgifterna till Skatteverket är inget man känner till säger Lars Werkström, som är rättschef på Åklagarmyndigheten.

– Det är möjligt att den handläggande åklagaren på korruptionskammaren vet någonting om detta, men det har jag ingen aning om. Om han varit föremål för svenska myndigheters intresse på grund av det vet jag inte, säger Werkström.

Tidskrävande utredning

Den misstänkte mannen har varit folkbokförd i Sverige sedan 2015 under ett annat namn och riskerar nu att lämnas ut till Kina. Frågan är dock mycket problematisk eftersom han där kan riskera dödstraff om anklagelserna stämmer. Mannen nekar till brott.

Den svenska utredningen kan komma att ta flera månader.

– Man behöver få in kompletterande material och i det här fallet så kan det behöva översättas, så det tar tid, har Lars Werkström tidigare uppgett för SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer