– Om man tittar rent statistiskt för 2016 så ska över 1 000 individer ha återförts till Kina globalt, men det är väldigt få fall i Europa, säger Jerker Hellström, säkerhetsanalytiker på totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: SVT

Experten: Få fall i Europa där brottslingar utlämnats till Kina

Publicerad

Riksenheten mot korruption har fått en begäran om att den misstänkte ekobrottslingen ska utlämnas till Kina.
– Det är väldigt få fall i Europa där man utlämnat brottslingar till Kina och det har med dödsstraffet att göra, säger Jerker Hellström, säkerhetsanalytiker på totalförsvarets forskningsinstitut.till SVT Nyheter.

Det var den 25 juni tidigare i år som svensk polis grep den misstänkte mannen. Han är häktad på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

Riksenheten mot korruption har fått en begäran om att den misstänkte ekobrottslingen ska utlämnas till Kina.

– Om man tittar rent statistiskt för 2016 så ska över 1 000 individer ha återförts till Kina globalt, men det är väldigt få fall i Europa, säger Jerker Hellström, säkerhetsanalytiker på totalförsvarets forskningsinstitut.

– Det har med dödsstraffet att göra – vad som sker efter återlämnandet. Det finns en brist på transparens i de här fallen.

Operation ”Sky Net” jagar misstänkta

De kinesiska myndigheterna driver en korruptionskampanj sedan 2012 som de kallar för operation ”Sky Net”. En jakt på personer som de anser har begått ekonomiska brott mot staten. De jagar sina medborgare världen över och den gripne mannen som sitter i häktet i Huddinge är en av dem som står på listan över misstänkta.

– Det är ett prestigeprojekt för Xi Jinping och handlar om att utrota korruptionen, men det finns också misstankar om att man använder det här för att göra sig av med politiska rivaler, säger Jerker Hellström.    

Se hela intervjun med säkerhetsanalytikern i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer