Tidningarna föreslås ansvara för näthat

Publicerad

Medierna måste ta ett större etiskt ansvar för sina plattformar på sociala medier. Det anser Pressombudsmannen som nu utarbetat nya regler för utgivaransvar.

I dag kan du vända dig till Pressombudsmannen och anmäla alla tidningar, tidskrifter och deras hemsidor om du blivit kränkt av mediet. Men nu vill PO utvidga den möjligheten.

– Det ska även gälla konton på sociala medier knutna till tidningar. Till exempel Facebooksidor, säger Pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Väntas klubbas i höst

Beslutet väntas klubbas i höst och innebär alltså att det som publiceras på mediernas egna plattformar på sociala medier, av såväl journalister som läsare, faller under samma utgivaransvar som ordinarie publicering.

Hittills har det inte gått att driva ett fall, till exempel en ifrågasatt publicering på en tidnings facebooksida, i Pressens opinionsnämnd, eftersom det inte funnits några klara regler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer