Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetare Tommy Möller om utredningar i Tidöavtalet. Foto: Micke Jansson/SVT.

Utredningar kan äventyra Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna vill sjösätta flera utredningar för att genomföra delar av sin politik. Men hur mycket politik i det så kallade Tidöavtalet som förblir just utredningar och hur mycket som hinner klubbas igenom i riksdagen är osäkert.

– I några fall så kanske man måste ändra grundlagen rentav, så det är inga små projekt man har sjösatt, säger statsvetaren Tommy Möller.

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, innehåller Tidöavtalet – samarbetsavtalet mellan M, KD, L och SD – runt 40 utredningar. Det är enligt hans bedömning rekord i antalet utredningar som aviserats på en och samma gång.

Partierna vill bland annat utreda ett språkkrav för personal i äldreomsorgen, ett nationellt tiggeriförbud och utvisning av gängkriminella.

– Vi har en väldigt hög ambitionsnivå när det gäller lagstiftningsarbetet, inte minst när det gäller brottsbekämpning och den grova organiserade brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Men hur många utredningar som hinner resultera i konkret politik innan nästa val är osäkert, och det finns en risk att många av dem dras i långbänk, menar Tommy Möller. Han pekar dessutom på att många utredningar är formulerade som att de ”bör”, inte ”ska”, genomföras, samt att det även handlar om redan tillsatta utredningar där partierna enligt Tidöavtalet ska ge tilläggsdirektiv.

– Och I några fall så kanske man måste ändra grundlagen rentav, så det är inga små projekt man har sjösatt, säger Möller och fortsätter:

– Även om vi har längre mandatperioder nu än vad vi hade för några decennier sedan, så kanske man inte hinner vända den här utvecklingen tillräckligt mycket när det gäller brottsligheten, som gör att man kan gå till val nästa gång och säga att man har vänt den här olycksbådande trenden.

Att delar av regeringens och SD:s politik inte skulle hinna skrida till verket bekymrar däremot inte justitieministern.

– Det är klart att under fyra år så kommer man att både hinna tillsätta många utredningar, få konkreta lagförslag och hinna genomföra väldigt också, säger Gunnar Strömmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.