84-åriga Papusa Ciuraru överlevde förintelsen. Förra året överlevde hon lastbilsattacken på Drottninggatan. Foto: TT/SVT (Arkivfoto)

Tiggde när lastbilen kom – i dag vittnade 84-åriga Papusa mot Akilov

Uppdaterad
Publicerad

I dag vittnade 84-åriga Papusa Ciuraru om hur ett betonglejon på Drottninggatan slungades mot henne och krossade hennes fot, när lastbilen rusade förbi. Hon spände ögonen i Rakhmat Akilov och sade upprört:

– Nu sitter brottslingen här framför mig och tänkte döda mig på samma sätt som alla andra.

Papusa Ciuraru har fått låna pengar för att återigen kunna komma tillbaka till Sverige, denna gång för rättegången mot Rakhmat Akilov – som nästan körde över henne på Drottninggatan. Hon skadades och fick tillbringa en vecka på sjukhus i Stockholm efter dådet innan hon var tillbaka på Drottninggatan. Men snart tog hon sig hem till Rumänien.

– Men i Rumänien får jag ingen vård. Läkarna säger bara att jag ska åka tillbaka till platsen där det hände, berättar Papusa Ciuraru i rätten i dag.

Terrordådet i Stockholm

Med en upprörd gest pekar hon mot Rakhmat Akilov, innan hon sätter händerna för ansiktet.

– Han, den brottslingen, sitter framför mig nu, säger hon och skakar på huvudet.

Rakhmat Akilov böjer ned huvudet och börjar vagga fram och tillbaka i sin stol. En hand flyger upp mot ansiktet.

”Jag har fortfarande ont”

För SVT Nyheter har Papusa Ciuraru tidigare berättat hur tacksam hon är för den hjälp hon fick av förbipasserande på Drottninggatan och hur väl omhändertagen hon blev på sjukhuset, där hon opererades för sin krossade fot. I dag beskrev hon smärtorna som trots att det gått ett helt år, fortfarande är starka.

– Jag har fortfarande ont i armen och huvudvärk. Jag kan inte sova och inte kan jag äta heller. Jag lever bara med tabletter, säger Papusa Ciuraru.

På frågan om vilken hjälp hon fått efter terrordådet svarar hon:

– Jag har inte fått någonting av någon.

Överlevde förintelsen

Hon är 84 år gammal och har levt ett hårt liv. Under andra världskriget överlevde hon som liten flicka den romska förintelsen. Nu har hon också överlevt terrordådet på Drottninggatan.

– Hade stenen (betonglejonet) träffat mig på kroppen eller huvudet hade jag varit död. Det var tur att jag inte träffades i bröstet eller huvudet, säger Papusa Ciuraru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet