Rättegången mot Akilov – det här händer

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 februari inleddes rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i säkerhetssalen på Stockholms tingrätt. Här listar SVT Nyheter de viktigaste hållpunkterna under processen, som väntas pågå en bit in i maj månad.

Eftersom rättegången mot Rakhmat Akilov väntas pågå i närmare tre månader, kommer domstolen ha två domare i stället för en samt en extra nämdeman. Den förstärkta bemanningen görs med tanke på arbetsbelastningen.

13-15 februari: sakframställningar

Under de inledande rättegångsdagarna kommer åklagaren Hans Ihrman presentera sina yrkanden samt sakframställan om vad han anser att Rakhmat Akilov gjort sig skyldig till före och under lastbilsattacken på Drottningatan.

Det handlar om att för rätten bevisa hur Akilov redan i januari började förbereda ett terroristbrott i Stockholm för Islamiska statens (IS) räkning, brott som han också erkänt. 

Även målsägarbiträdena, som representerar de 150 människor som betecknas som brottsoffer, ska ge sin syn på Akilovs skuld. Även Akilovs försvarare ska under dessa dagar göra sin sakframställan.

Nu inleds rättegången mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt.

20-22 februari: förhör med Rakhmat Akilov

Akilov kommer att förhöras av både åklagare, målsägarbiträden och sina försvarsadvokater. Förhören sker på ryska med hjälp av ett antal tolkar.

Rätten kommer få höra den misstänktes egna ord om hur han förberett attentatet, bland annat genom att rekognosera tänkbara mål samt göra en primitiv sprängladdning.

Skulle förhören med den misstänkte terroristen dra ut på tiden har tingsrätten utsett måndag 5 mars till reservdag.

7-12 april: förhör med brottsoffer

Drygt 150 personer har av åklagaren bedömts vara offer för Akilovs brott och kan ha rätt till skadestånd. Under ett stort antal rättegångsdagar ska dessa målsägande redogöra för vad de utsattes för på Drottninggatan.

Stort fokus kommer att läggas på de fem dödsoffren och deras anhöriga samt det 15-tal människor som  blev skadade i lastbilsattacken.

Flera personer, bland annat chauffören vars lastbil Akilov kapade, räknas inte som målsägande. Enligt åklagaren finns det inte tillräcklig bevisning för att de ska ses som offer för en brottslig gärning.

3-9 maj: vittnesförhör och slutanföranden

Mot slutet av rättegången hålls förhör med ett antal vittnen, bland annat Säkerhetspolisens analytiker som ska redogöra för hur Rakhmat Akilov kan ha radikaliserats under sin tid i Sverige.

Den 4 maj börjar åklagaren och målsägarbiträdena hålla slutanföranden, något som väntas pågå under minst tre rättegångsdagar och avslutas först den 9 maj.

Därefter är rättegången avslutad – domen väntas komma någon gång före midsommar.

Då får vi veta vad straffet blir för det det värsta islamistiska terrordådet hittills i Sverige. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet