Den tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson har bytt fot och vill nu se ett förbud mot tiggeri. Foto: TT

Tidigare tiggerisamordnaren Martin Valfridsson: ”Inför ett förbud”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre tiggerisamordnaren Martin Valfridsson, som tidigare motsatt sig ett tiggeriförbud, har nu svängt i frågan och öppnar för en kriminalisering.– Jag har bytt fot, säger han till Sveriges Radio.

Norska NRK har kartlagt ett större nätverk av tiggeri och prostitution i Bergen.

Efter att ha sett uppgifterna ändrar sig nu den tidigare svenska samordnaren och öppnar för tiggeriförbud, uppger Sveriges Radio.

SE FILMEN: NRK:s dokumentär som fick Valfridsson att svänga

Uppmanade att inte skänka

Det var i sin utredning i fjol som den före detta nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson kom fram till att ett förbud inte skulle vara någon lösning på tiggeriet i Sverige

– Jag tror inte att det långsiktigt är det som hjälper individer ur djup fattigdom. Jag tror verkligen att pengarna gör bättre nytta hos organisationer i ursprungsländerna, sa Martin Valfridsson i samband med att utredningen presenterades i fjol.

I utredningen uppmanade han även folk att inte skänka pengar i tiggarnas muggar eftersom det inte löser några problem. Samtidigt såg han inte ett förbud mot tiggeri som en bra lösning.

LÄS MER: Tiggeriutredning: ”Ge inte pengar i muggen”

”Har bytt fot”

Men i Sveriges Radios aktualitetsprogram Studio Ett meddelande Valfridsson, som tidigare jobbat som statssekreterare för Moderaterna och numera är domare, att han svängt i frågan.

– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och, tyvärr, jag har bytt fot. Jag ser att det finns så hög grad av utnyttjande och vi kan inte stilla se på när det händer. Den lagstiftningen jag tidigare var emot skulle jag faktiskt vilja att man utreder för att skydda de allra mest utsatt i vårt samhälle, säger han i programmet.

Martin Valfridsson skulle vilja se ett nationellt förbud, där själva tiggandet ska kriminaliseras.

– Men jag tycker man ska vara nogrann med att när man kriminaliserar den mest utsatta gruppen så gör man det för att skydda väldigt utsatta grupper, säger han.

Hellre hjälpa i hemländerna

På vilket sätt skyddar man dem genom att förbjuda dem att tigga?

– Om man förbjuder tiggeriet så kommer de inte längre komma för att tigga. Då kan man arbeta mer långsiktigt med fattigdomsbekämpning, antingen i Sverige eller i deras hemländer. Man kan förbättra möjligheterna till skolgång till deras barn och jag tror att det långsiktigt kan leder till en ljusare framtid för en väldigt utsatt grupp, säger Martin Valfridsson.

Han ser att det just nu håller på att byggas upp parallellsamhällen som leder till en djup utsatthet och där människor lever långt utanför samhällets kontrollmekanismer. Samtidigt som grov kriminallitet finns i närheten av personer som utnyttjas.

– Jag tror att genom att förbjuda tigandet tror jag att man får betydligt bättre redskap från Sveriges sida att komma åt detta.

”Förekommer en stor utnyttjandegrad av utsatta”

Under tiden Martin Walfridsson utredde frågan drog han slutsatserna att väldigt många utsatt EU-medborgare utnyttjas och far illa, men han fick också ta del av polisens bild av hur redan utsatta personer utnyttjas av kriminella.

– De kom med en nationell kartläggning i december 2015. Redan där skrev de att det finns flera grupperingar med utsatta EU-medborgare som tigger och som styrs av kriminella aktörer. Bland annat genom utpressning och människohandel.

– Man måste faktiskt kunna uppmärksamma att det förekommer väldigt stor och grym utnyttjandegrad av väldigt utsatta personer, säger Martin Valfridsson.

LÄS MER: Tiggande EU-migranter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.