Foto: Gorm Kallestad/TT

Beslut som gör det möjligt att stänga skolor tas i dag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliet undersöker just nu en komplettering till regelverket för tillfällig föräldrapeng, enligt uppgifter till Ekot. Detta skulle kunna ersätta föräldrar som måste stanna hemma med sina barn ifall en skolstängning blir av.
I eftermiddag väntas riksdagen klubba igenom ett beslut som gör det möjligt att vid behov stänga alla skolor.

Riksdagen kommer klockan 16 att fatta beslut om en lagstiftning som möjliggör en nedstängning av förskolor och grundskolor om det förhindrar en spridning av coronaviruset.

– I eftermiddag ska riksdagen klubba en lag som gör det möjligt för regeringen att stänga alla skolor, en möjlighet som inte funnits tidigare. I den lagen ingår också att regeringen kan kräva att kommunerna ordnar barnomsorg åt barn med särskilda behov och åt barn till föräldrar med samhällsviktiga jobb, såsom vårdpersonal och polis, säger SVT:s politikexpert Elisabeth Marmorstein.

– Lagen börjar gälla från lördag, men det betyder inte att regeringen kommer att fatta ett sådant beslut utan bara att man har den möjligheten, understryker hon.

Samsyn att föräldrar ska ersättas

Skulle det bli av kan föräldrar behöva stanna hemma med sina barn fast de är friska, vilket i nuläget inte ger rätt till ersättning. Men det finns en samsyn bland riksdagens ledamöter att staten ska gå in i det här läget och ersätta föräldrarna.

– Det är en fråga man måste lösa, och det är dyrt. Det kommer att landa på runt en miljard eller mer i veckan. Därför tar man inte till en sådan åtgärd för tidigt, säger Elisabeth Marmorstein.

80 procent av lönen

Ett av huvudalternativen till en sådan ersättning är att snabbt få igenom en komplettering till regelverket för tillfällig föräldrapenning så att den kan användas. Idag får föräldrar penningen, som ger 80 procent av lönen upp till ett maxtak, om de vårdar sjukt barn, för kontaktdagar för barn som omfattas av LSS och för de tio föräldradagarna som kan tas ut av partnern i samband med ett barns födelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet