Riksåklagare Petra Lundh och rikspolischef Anders Thornberg presenterar rapporten om det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet. Foto: TT/Anders Wiklund

Tillgångar för miljoner säkrade genom samverkan

Uppdaterad
Publicerad

448 utdömda fängelseår, tillgångar för nära 80 miljoner kronor säkrade av Kronofogden och återkrav från Försäkringskassan på 60 miljoner. Det är några av resultaten som redovisas när det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet kommer med sin årsrapport för 2021.

– Vårt gemensamma arbete vi gör inom den här konstellationen får en allt större effekt, säger rikspolischef Anders Thornberg vid en pressträff där rapporten presenteras.

Tolv myndigheter deltar i arbetet, däribland Polismyndigheten, Kronofogden, Åklagarmyndigheten, Försäkringskassan och Tullverket. Denna samverkan är ett regeringsuppdrag som har pågått sedan 2009 och innebär att myndigheterna samarbetar kring underrättelser och operativa insatser för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Det antal fängelseår som redovisas i årsrapporten är det högsta någonsin sedan samverkan inleddes. En bidragande orsak till detta är informationen som polis och åklagare fått ta del av genom att olika krypteringstjänster knäckts de senaste åren.

– Även om vi har något färre åtal och domar om man jämför med 2020 så har antalet utdömda fängelseår, 448, varit det absolut högsta sedan arbetet inleddes, säger riksåklagare Petra Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.