Tina Gunell fick arbete efter en tids aktivitetsersättning. Foto: SVT

Tina kom tillbaka till arbete efter aktivitetsersättningen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga som får aktivitetsersättning – eller vad som tidigare hette förtidspensionering – har ökat med 51 procent. En anledning till ökningen är att personer med funktionsnedsättning inte kommer in på arbetsmarknaden. En som lyckats få arbete efter en tid med aktivitetsersättning är Tina Gunell.

– Det betyder fortfarande otroligt mycket. Bara det att komma in på den banan och bli anställd var en otrolig befrielse, säger Tina Gunell.

Tina Gunell som har en asperger- och adhd-diagnos led av en djup depression och vårdades en period på sluten psykiatrisk avdelning. När hon kom ut fick hon aktivitetsersättning och började delta i ett projekt som ska underlätta vägen tillbaka till arbete för människor med funktionsnedsättningar. Efter att ha gått en ettårig målarutbildning blev hon till slut fast anställd.

– Jag blev jätteglad. Att få bekräftelse på det man gjort och allt slit, säger Tina Gunell.

Har fått tillbaka självkänslan

Tina Gunell känner att hon får stort stöd under av sina handledare som har överseende och kan hjälpa henne när hon stöter på motgångar. Bland annat behöver Tina väldigt tydliga riktlinjer och känner behov att kunna fråga.

Hur ser du på framtiden nu?

– Ja det ser bra ut. Man har ett jobb nu och få tillbaka strukturen och självkänslan känns underbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.