Tio år efter Öresundsbrons invigning – Vattenmiljön i Öresund allt bättre

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli fyller Öresundsbron tio år. Bygget föregicks av en mycket intensiv miljödebatt. Men i dag är den nästan borta. Mycket tyder på att havsmiljön i Öresund blivit väsentligt bättre sedan bron byggdes.

Kjell Andersson, forskningsingenjör på Lunds Universitet var en av dem som förutspådde att havsmiljön i Öresund skulle försämras om bron blev verklighet. Nu har han ändrat uppfattning, enligt honom är miljön nu betydligt bättre än på 1990-talet.

-Vi ser att ogräset går djupare ner och att blåtungan är tillbaka. Vi har ett bra fiske i Öresund, något som vi inte har i Östersjön och Kattegatt, säger han.

Innan bron byggdes kretsade mycket av debatten om huruvida saltvattenhalten i Östersjön skulle försämras om planerna på en bro mellan Sverige och Danmark blev verklighet. Kjell Andersson säger att ingen med säkerhet kan säga om salthalten har påverkats.

-Vi kan inte påverka väderleken och det innebär att vi inte har en konstant mätning av saltvatteninflödet till Östersjön, säger han.

Internationellt uppmärksammat

När SVT:s reporter Richard Lööf tillsammans med en dykexpedition besökte bron var vattnet klart och undervattensbilder visade hur musslor vuxit sig fast sig på bropelarna.

-Vi har haft 160.000 små musslor och 14 till 16 kilo biomassa. Det är fantastiskt, säger Kjell Andersson.

Musslorna filtrerar vattnet och bidrar på så sätt till en bättre vattenmiljö.

Arbetet med havsmiljön runt bron har också gett internationell uppmärksamhet.

-Det är spännande att se hur vattenmiljön har förbättrats tillsammans med det sätt Sverige tar hand om miljön. De ligger i framkant jämfört man andra europeiska länder, säger Karren Fredin forskarstudent i Lund.

Rapport

Fakta: Öresundsbron

• Den kombinerade bil och tågbron är en del av den så kallade Öresundsförbindelsen mellan Malmö och Köpenhamn, som förutom bron också omfattar den konstgjorda ön Pepparholm samt en tunnel från Pepparholm till Köpenhamn.

• Bygget inleddes 1995 och invigdes för trafik den 2 juli 2000. Brokomplexet består av en 3.739 meter lång tillfartsbro, en 1.092 meter lång högbro samt en 3.014 m lång västlig tillfartsbro.

• Högbron är av så kallad snedkabelkonstruktion. Brotornen mäter 203,5 meter och det östra brotornet, som står på svenskt vatten är landets högsta byggnadsverk.

Den högsta segelfria höjden är 57 meter.

• Öresundsförbindelsen kostade omkring 20 miljarder kronor och den ägs av gemensamt av den svenska och danska staten genom det så kallade Öresundskonsortiet.

Källa: ne.se, wikipedia.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.