Tio tips för bättre sömn hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Alla sover vi lite dåligt ibland, och man ska inte stressa upp sig om ett barn har svårt att somna då och då. Det säger stressforskaren Arne Lowden. -Barn i dag söker kickar i form av tv-spel, ständigt sms:ande och energidrycker, och det finns många rutiner man kan förändra för att få bättre sömn.

Barn sover i genomsnitt nästan en timme kortare per natt i dag jämfört med för 30 år sedan, visar forskning. Och förskrivningen av olika sömnmediciner till barn ökar år efter år.

-Barn i dag söker gärna motmedel mot sömn. De konsumerar betydligt mer drycker med koffein i, äter godis och har mer aktiviteter på kvällarna. Det påverkar deras allmänna beteende så att de blir oroligare i klassrummen. Att prata på lektionen är ju ett sätt att hålla sig vaken, säger Arne Lowden.

Barn söker kickar

Barn som sover för lite kan också ha en benägenhet att söka sig till aktiviteter där de inte behöver konfrontera sin sömnighet. Bokläsning kanske väljs bort framför en aktivitet som ger mer kickar. I förlängningen kan dåliga sovvanor också påverka barnets val av utbildning.

-Behöver man kämpa mot konstant sömnighet kanske man inte väljer att studera till jurist eftersom det krävs mycket koncentration och läsning, utan istället väljer en utbildning med mycket fysisk aktivitet och bullriga miljöer, som fotograf eller bartender.

Riskerar hamna i ond cirkel

Förutom att barn som sover för lite får svårare att koncentrera sig så sjunker inlärningsförmågan, motståndskraften mot infektioner går ner och kronisk sömnbrist förkortar dessutom livet, visar forskningen. Sömnbrist kan också vara inkörsporten till depressioner hos barn, menar Arne Lowden.

-Många barn lär sig att leva med sömnbrist, och vissa vet till slut inte hur det är att vara pigg. Det blir en ond cirkel som gör att barnen klarar sig sämre i skolan, väljer bort frukosten för att kunna sova längre, betygen kanske försämras, barnet blir mer benäget att skolka och utvecklar lättare psykosomatiska symptom som huvudvärk, illamående och ont i magen, säger Arne Lowden.

Hur motivera?

Men hur motiverar man ett barn eller en tonåring att gå och lägga sig tidigare? Ett sätt som stressforskare använder är att låta barnen föra sömndagbok under två veckor. Då blir det tydligt hur mycket eller lite barnet sover, och den insikten hos barnet kan sedan användas i det motiverande samtalet mellan barnet och föräldern.

I ett så kallat motiverande samtal kan det, enligt Arne Lowden, hjälpa om man lägger undan pekpinnarna och istället försöker få till en överenskommelse med barnet genom att fråga: ”vill du göra något åt din trötthet?” och ”hur skulle du vilja göra?”.

Förbjöd sms på kvällen

-När min dotters umgängeskrets hade som mest aktiv sms-trafik var vi tvungna att förbjuda mobilen i sovrummet. Den i gänget som var vaken längst höll nämligen de andra kompisarna vakna. Och när min son hade svårt att somna bad jag honom att tänka igenom dagen som varit från början till slut. Själv har jag testat att räkna bakåt från femhundra mot noll. Man hinner oftast inte så långt, säger Arne Lowden.

Tio tips för bättre sömn

1. Tänk på att det är morgonljuset som gör en till morgonmänniska. Speciellt vintertid ska man se till att fånga morgonljuset genom att gå till skolan, och se till att vara utomhus på helgerna. Särskilda ljuslampor kan också vara bra på vintern.

2. Se till att äta frukost. För att man ska orka med en skoldag måste hjärnan ha påfyllnad av energi. När man äter frukost får också hjärnan en signal om att det är dags att vakna ordentligt.

3. I skolan kan det hjälpa om belysningen byts ut till lysrör med dagsljustemperatur. Gå ut på rasterna!

4. Undvik stimulerande drycker som te, kaffe, läsk och energidrycker – särskilt på kvällen.

5. Se till att avsätta tid för nedvarvning på kvällen. Undvik träning och aktiviteter sent på kvällen och varva ner både psykistk och fysiskt efteråt. Och man kanske måste äta någonting efter träning. Man kan varva ner genom att lyssna på musik, rita eller läsa en bok eller serietidningar.

6. Ta inte med problem in i sovrummet. Gör läxorna i ett annat rum om det går.

7. Har man problem att somna ska man undvika uppvarvande aktiviteter som datorer, tv-spel och tv en timme innan sänggåendet.

8. Man kan testa olika nedvarvningstekniker som insomningsband eller insomningsappar i telefonen.

9. Undvik att bli störd under sömnen av mobil och andra ljud.

10. Tänk på att det är lätt att försena sömnrytmen, men svårare att ställa tillbaka den. Två sena kvällar på en helg kräver sedan tre veckodagar för att man ska kunna återupprätta sömnrytmen.

Karin Moberger

karin.moberger@svt.se

Fakta: Sömnbehov

Upp till 25 års ålder har man mer behov av sömn eftersom hjärnan och kroppen fortfarande utvecklas.

Alla har individuella sömnbehov men de generella råden för hur många timmars sömn skolbarn behöver är relativt entydiga.

Tioåringar ca 9 – 10 timmar

Trettonåringar ca 9 timmar

Femtonåringar ca 8.5 timmar

Artonåringar ca 8 timmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.