Tio tips på böcker i jul

Publicerad

Nu såhär i juletid kan det vara skönt att njuta av en riktigt bra bok efter all julmat. Gomorron Sveriges bokrecensent Magnus Utvik har tio tips på böcker värda att läsa själv eller ge i present till de nära och kära. 1. Svenska Dansband Författare: Joel Stolpe Montan Förlag: Max Ström

– Den är så bra, hela släkten blir glad av att läsa den här. Det är en bok med omslagsbilder på dansband från slutet av sextiotalet till början av åttiotalet. Det ser så kul ut när de står där med sina spygröna och rosa västar.

Läs mer om boken
2. Bedårande barn av sin tid – historien om Noice
Författare: David Bogerius
Förlag: Alfabeta

– I början av 80-talet sålde bandet Noice extremt mycket. De hade en ständig rivalitet med Gyllene Tider och populariteten slutade med att två bandmedlemmar dog av missbruk. Det här är en fantastisk historia om hur Noice kom från ingenstans och blev hur stora som helst. En bra present till alla ungdomar som vill bli rockstjärnor, sensmoralen är att rocklivet inte är hållbart.

Läs mer om boken
3. Pressa läpparna här
Författare: Agneta Klingspor
Förlag: Bokförlaget Mormor

– Pressa läpparna här handlar om Frank och Iris, två författare som upplever en stark passion. Men efter ett tag så misshandlar Frank Iris. Det här är en bok till alla som lever i förhållanden. När någon försöker kontrollera en ska man se upp.

Läs mer om boken
4. Sommardöden
Författare: Mons Kallentoft
Förlag: Natur & Kultur

– Mitt i vintern tycker jag att man ska läsa om en sommar där det är extremt varmt i Linköping och det begås ett brutalt mord. Kallentoft har kallats en av Sveriges bästa deckarförfattare. Det här är en välskriven och spännande bok med ett psykologiskt djup. Det är hur varmt som helst i boken, men den får blodet att isa.

Läs mer om boken
5. Lindas bästa-värsta
Författare: Linda Skugge
Förlag: Piratförlaget

– Linda Skugge är rolig och fyndig, men har en bitsk udd. Det här är en samling av hennes bästa och värsta krönikor. Till exempel finns ett öppet brev till Charlotte Perrelli som är väldigt underhållande. Boken är bra när man har tröttnat på glöggen. Då kan man klippa två-tre krönikor, ge vidare till mormor och så kan man diskutera sedan.

Läs mer om boken
6. Kinas historia
Författare: Hans Hägerdal
Förlag: Historiska Media

– Kina var bland det intressantaste som hände det här året, med Olympiska Spelen. Och Kina kommer att fortsätta vara bland de intressantaste länderna.

Läs mer om boken
7. ABBA – The story: Berättelsen om supergruppen
Författare: Carl Magnus Palm
Förlag: Wahlström & Widstrand

– Den är väldigt bra om man vill veta mer om multifenomenet ABBA. Det tar aldrig slut, det kommer nya musikaler, filmer, spel, även om låtarna alltid är desamma. Här har man hela ABBA-historien, ska man läsa något om de så ska man ha den här.

Läs mer om boken
8. Blågult: fotbollslandslaget genom 100 år
Författare: Jesper Högström
Förlag: Stevali AB

– Högström har samlat 100 års fotbollshistoria, det finns intervjuer med många förbundskaptener, och han kan alla fakta. För alla som längtar till VM-kvalet 2009 är det här den perfekta julklappen.

Läs mer om boken
9. Martin Bircks Ungdom
Författare: Hjalmar Söderberg
Förlag: Albert Bonniers förlag

– Nu kommer en klassiker. Något för den som är lite snål och ger bort en pocket. Jag läste Martin Bircks ungdom första gången i tonåren, men nu ska jag dra fram den igen. Det är en klassisk skildring av en stockholmspojkes uppväxt.

Läs mer om boken
10. Afrikanen: porträtt av en far
Författare: Jean-Marie Gustave Le Clézio
Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag

– Det här är hundra sidor briljant prosa om Le Clézios dubbelhet i livet. När han som västeuropé träffar sin far i den afrikanska bushen. Här finns det mesta. Om man vill ge bort eller läsa något från Nobelpristagaren Clézio i jul ska man välja den här.

Läs mer om boken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer