Foto: SVT

Tioårige Sam föddes som Iris

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sjunger Sams familj ”ja må HAN leva” i stället för ”ja må HON leva”. Sam som tidigare hette Iris är född med en tjejkropp fast han egentligen alltid har känt sig som, och vetat att han är, en kille.

– Jag har alltid tänkt att jag är mer kille för när jag var liten hade jag mer killkläder. Jag har alltid känt mig mer som en kille och sedan började jag tänka att tänk om jag faktiskt är en kille. Det var skönt att förstå det men det var jobbigt att ingen visste det, berättar Sam, som i dag är tio år, för SVT:s Lilla Aktuellt.

Sam har alltså så länge som han kan komma ihåg känt sig som en kille. Men det tog ett tag innan han berättade om det för någon.

Sam, 10, föddes som Iris

– Jag kom hem och vi hade fått matteläxa och man skulle skriva sitt namn. Jag hade skrivit Sam och mamma såg det och frågade om jag säger Sam. Och jag sade ja. Jag känner att om jag vore en kille skulle jag heta Sam.

Berättade för alla i skolan

Sams föräldrar hade redan förstått att han kände sig som en kille men Sam kände ändå att det var skönt att de nu kunde prata om det.

Tillsammans bestämde de att berätta för alla i skolan och på fritids att han nu heter Sam och är en kille. De flesta tog det bra och tyckte inte att det var så stor skillnad.

– Nej, inte så mycket. Det är inte någon stor grej, säger en av Sams klasskamrater.

– Men det var ju ganska svårt i början för då kallade man honom för Iris istället. Fast nu så kallar man honom för Sam, fortsätter hon.

”De respekterade mig”

– Det var väldigt viktigt för när jag kom ner på fritids såg jag att på min knapp stod det Sam i stället för Iris. Då blev jag jätteglad. Det kändes som att de respekterade mig då, säger Sam.

– De flesta tyckte det var okej. Det var några som kom med frågor. Det är normalt att folk frågar saker.

Byter om med tjejerna

Det finns några platser där det kan vara svårt att ha en tjejkropp om man känner sig som en kille. Sam har valt att gå på killtoan, men han byter om med tjejerna.

– Jag tror att det skulle vara mer pirrigt att vara i killarnas omklädningsrum, jag har alltid varit i tjejernas så jag tror det är bäst att vara här.

Sam tycker att man ska få bestämma själv, hur man vill göra, och vem man vill vara.

– Om man tänker i huvudet att man är en tjej, då är man ju en tjej. Och om man tänker i huvudet att man är en kille, då är man en kille.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sam, 10, föddes som Iris

Mer i ämnet