Victoria son Sam föddes i en tjejkropp. Foto: Privat

Victorias son föddes som en dotter: Att han är glad är det viktigaste

Uppdaterad
Publicerad

Det var sent en kväll runt jul som Victorias dotter Iris kom till henne och frågade en sak. – Kan inte du säga att jag är en kille i stället för en tjej, att du har en son i stället för en dotter?
Sedan dess säger Victoria och pappa Lars att de har en son och i dag är det Sam i stället för Iris som gäller.

Victoria berättar att hon var livrädd för vilka reaktioner Sam skulle möta när han skulle berätta att han numera vill bli behandlad som en kille.

– Jag var skräckslagen. Nu blir det en lynchmobb tänkte jag. Men nu är det bara bra, reaktionerna har nästan genomgående varit positiva, säger hon till SVT.

Sam öppnade upp för SVT:s Lilla Aktuellt om sitt beslut, och mamma Victoria säger att Sam har berättat att några har retat honom men att hon ändå känner sig lugn då han får bra stöd i skolan.

– Och han har skinn på näsan, han kan bita ifrån. Jag vet också att Sam är så pass cool i det här och han hanterar det väldigt bra själv. Han känner sig trygg, vilket gör att jag känner mig trygg. Han har hjälpt mig mycket i det här.

Hade inte valt ett namn

När Victoria den där kvällen runt jul fick frågan svarade hon:

– Det kommer att ta tid för mig att vänja mig, men om det är det du vill så absolut.

Sam hade då inte valt ett namn och Victoria beskriver hur det faktum att han då var namnlös gjorde det svårt att addressera honom som en pojke, eller som sin son.

Var inte lycklig som Iris

– Men sedan en dag såg jag hur han skrivit namnet Sam högst upp på en matteläxa. Jag frågade honom då om det var hans namn, och han svarade ja. Sedan dess har det varit Sam.

Hon säger att Sam de sista två åren som Iris inte var lycklig.

– Han var inte glad. Vi har sett att han är så mycket gladare nu och det betyder allt. Det är det absolut viktigaste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sam, 10, föddes som Iris

Mer i ämnet