Så coronasäkrar du julen: ”Kolla tekniken innan tomten kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli en speciell jul där vi uppmanas att hålla avstånd, inte umgås i stora sällskap och undvika resor. Men hur gör man om man ändå vill hänga med sina nära och kära?

– Varför inte ha en surfplatta hos mormor eller någon som annars skulle vara ensam så att de får vara med på julbordet, säger Jan ”Gulan” Gulliksen, professor människa–datorinteraktion vid Kungliga tekniska högskolan.

Att inte kunna fira jul mellan nära och kära kan vara jobbigt men det kan också vara skönt att inte vara tvungen att fira jul på samma sätt som man brukar.

– En mellanlösning kan vara att ta en promenad utomhus och sen äta middag på varsitt håll, säger Petra Lindfors professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Coronapandemin

Jan Gulliksen tycker man bör sköta förberedelserna digitalt.

– Det kan bli en besvärande julhandel om vi inte använder alla digitala möjligheter vi har för att fixa julklappar och julmat, säger han.

Jan Gulliksen föreslår även videosamtal där man kan koppla upp sig mot andra delar av familjen. Men påpekar att det är viktigt att förbereda tekniken.

– Om tomten pratar med muteknappen på blir det inte särskilt bra, säger han.

I videon ovan kan du höra tre tips från Jan ”Gulan” Gulliksen och Petra Lindfors, för hur din distansjul ska bli lyckad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet