• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Höga halter av skadliga ämnen kan exempelvis komma genom fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter regn. Foto: Johan Nilsson/TT, Christine Olsson/TT

Expertens tips: Så undviker du farliga badplatser i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sol och värme. Under sommaren räcker oftast de två faktorerna för att motivera ett dopp i någon av alla tusentals badplatser som finns att välja på i landet. Men sen finns ju det där med vattnets bakteriehalt också – som kan vara den avgörande faktorn för om doppet blir ett fint sommarminne eller något du snabbt kommer att ångra.

Badplatser som har mer än 200 besökare per dag under badsäsongen ska registreras som så kallade EU-bad. Under badsäsongen ska kommunen för varje EU-bad göra flera vattenprover och skicka resultatet till Havs- och vattenmyndigheten som därefter publicerar resultaten på sajten Badplatser.

Vid provtagning bedöms om det är algblomning i vattnet, om det innehåller så kallade E. coli-bakterier och intestinala enterokocker, som är bakterier som finns i avföringen hos människor och andra varmblodiga djur. 

Höga halter av dessa ämnen kan exempelvis komma genom fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter regn. Får man i sig förorenat vatten är vanliga symptom magont, diarré och kräkningar.

Bra badvattenkvalitet i Sverige

Badvattenkvaliteten runtom i Sverige är i allmänhet väldigt bra och man kan som badare känna sig säker på att ta ett dopp på de flesta platser. Det säger Mikael Krysell, enhetschef för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten.  

– Ser vattnet klart och fint ut och det inte råder någon avrådan kan man känna sig säker på att ta ett dopp. 

Däremot finns det ett fåtal platser där avrådan från bad gäller och på de platserna ska det finnas tydliga skyltar som informerar om detta.

När är badvattnet som sämst? 

– Det brukar bli mer algblomning efter hand, så störst risk för att hitta dåligt badvatten finns i slutet på juli och början på augusti då det är som varmast, säger Mikael Krysell.

I klippet ovan kan du se hur det går till när man tar ett vattenprov vid en badplats.

Så bedöms bakteriehalten:

Tjänligt – bakteriehalten är låg och det går utmärkt att bada. 

Tjänligt med anmärkning – vattnet innehåller lite högre bakteriehalter, men det finns ingen risk för sjukdom i samband med bad. 

Otjänligt – vattnet innehåller höga bakteriehalter och man bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada. Om en badplats visar ett otjänligt prov så tas ett omprov så fort som möjligt. Kommunen avråder då från bad, fram tills dess att vattenkvaliteten förbättrats.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.