Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör miljö- och hälsoskyddsinspektören Aleksandra Kvick om hur otjänligt vatten påverkar badgästerna. Foto: Annie Månsson/SVT

Avrådan från bad på flera badplatser i Stockholms län

Publicerad

När det blir varmare ute är det fler som söker sig mot vattnet för att svalka sig. Men då är det viktigt att hålla koll på vilken badplats man väljer.

– Ifall det är för mycket bakterier i vattnet gör vi en avrådan från att bada där, säger Aleksandra Kvick, miljö- och hälsoskyddsinspektören Stockholms stad.

På några badplatser runt om i Stockholms län lyder avrådan från bad eftersom bakteriehalten i vattnet är så stor att den kan vara skadlig för hälsan. 

Här på Hav- och vattenmyndighetens hemsida kan du kontrollera hur vattnet är på din badplats.

Koliforma bakterier

Koliforma bakterier kommer vanligtvis från mänsklig avföring och sprids på grund av dålig hygien eller avloppsvatten. Man skiljer på koliformer och termostabila (fekala) koliformer.

E.coli (Escherichia coli) kan tyda på avföring från människa eller djur och kan orsaka flera sjukdomar, bland annat urinvägsinfektioner och diarré.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.