Tronskiftet på Instagram: Nu är Greta Thunberg större än Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg har under veckan framträtt för FN:s generalförsamling i New York. Och hennes globala genomslag går inte längre att ifrågasätta. Men för dem som fortfarande inte är övertygade: I veckan som gått har hon med råge passerat USA:s president Donald Trump i antalet interaktioner på sociala medier-jätten Instagram.

I går beskrev FN:s generalsekreteraren António Gueterres hur han vanligtvis är en huvudtalare, men att han den här gången är en huvudlyssnare. Svenska Greta Thunberg har fått världens ledare att lyssna och på sociala medier är siffrorna tydliga.

På drygt ett års tid har hon gått från att vara en ensam skolstrejkare till att få större genomslag än självaste Donald Trump på Instagram.

Siffrorna tydliga: Greta gillas mest

Under den intensiva veckan som gått har hennes inlägg på Instagram haft över 7 miljoner gilla-markeringar och kommentarer sammanlagt, USA:s president hamnar – första gången – en rejäl bit bakom den svenska klimataktivisten och har under 5 miljoner interaktioner.

Bryter man ner interaktionerna i analysverktyget Crowdtangle framgår också ett tydligt mönster, det är via ”gilla”-knappen som Greta slår igenom i flödena. Av totalt 7 miljoner interaktionerna är det bara 50 000 som är kommentarer.

När det kommer till tillväxt av nya följare är det inget annat än utklassning, även om Greta har en god bit kvar till Donald Trumps 14,5 miljoner följare. Och på presidentens favoritplattform Twitter är han fortfarande dominant.

Växer explosionsartat

I veckan som gått har Greta fått 553 000 nya följare, en tillväxt på över 17 procent. Motsvarande siffra för presidenten är 63 000 följare och en tillväxt på mer blygsamma 0,43 procent.

På måndag talar Greta Thunberg i FN:s generalförsamling. President Donald Trump har lämnat beskedet att han inte kommer närvara på klimattoppmötet i New York.

Interaktioner

Greta Thunberg: 7,09 miljoner

Donald Trump: 4,86 miljoner

Antal inlägg

Greta Thunberg: 15

Donald Trump: 21

Följare

Greta Thunberg: 3,72 miljoner

Donald Trump: 14,66 miljoner

Tillväxt (Nya följare)

Greta Thunberg: 553 000

Donald Trump: 62 900

Källa: Crowdtangle

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer