Tjejerna slipper kronans kalsonger: Militären lanserar nya underkläder

Uppdaterad
Publicerad

När försvaret ska lansera en ny underklädesserie för kvinnorna i det militära ställs det höga krav på kreationerna. De ska stå emot både småkryp och bränder.

I 26 år har det funnits kvinnor inom den svenska militären. Fram tills nu har de haft två val beträffande underkläder: att använda killkalsonger eller att köpa egna underkläder.

-Arbetsgivarna har insett att den här utrustningen måste tas på allvar. Vi har ju krav som inte ställs i det civila samhället, säger major Johan Skullman, utvecklingssektionen vid markstridsskolan i Kvarn, till SVT Text & Webb.

Han har varit med och tagit fram de nya underkläderna som tio kvinnliga officierar kommer att börja använda på prov i januari. Utvärdering kommer sedan att ske och tanken är att materielverket ska ha de nya underkläderna redo för de värnpliktiga tjejerna till hösten.

Inga sandflugor i brallan

För att säkerställa att underkläderna fungerar i alla delar av försvaret består testgruppen av tjejer från marinen, armén och flygvapnet. De höga hygienkraven på underkläderna gäller dock främst för att de ska vara användbara även under utlandsuppdrag.

-Hänger man kläderna på tork i till exempel Västafrika så kan sandflugor, bananflugor eller myggor lägga smittoprodukter i tyget, och i värsta fall kan man då få sjukdomar som malaria. Detta måste vi försöka motverka.

Förutom hygienkraven finns det även bestämmelser om att underkläderna måste vara brandtåliga. Det finns exempel på brännskador som förvärrats av att värnpliktiga burit syntetiska material som smält, berättar Johan Skullman. Men det är inte tal om flamskyddsmedel i trosorna.

-Eftersom de ska bäras närmast kroppen kemikaliebehandlar vi dem inte utan vi arbetar i stället med olika materialkombinationer, till exempel tunn ull och viskos, för att de ska bli säkrare.

Problem under mens

År 2006 var det ungefär 18.000 personer som gjorde värnplikten och av dessa var ca 200-300 tjejer. Hittills har de flesta tjejerna valt att använda kalsonger, berättar Johan Skullman.

-Det största problemet med kalsongerna är att grenen är så bred att tjejer som menstruerar har haft svårt att få bindan att fästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.