Tomas Tobé (M). Foto: TT

Tobé får betala SJ-notan

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé ska betala 1.298 kronor mer i skatt, för att han gjort privata inköp med riksdagens SJ-kort.

Skatteverket har beslutat att Tomas Tobé (M) ska betala 1.298 kronor ytterligare i skatt för året 2015 efter att han begärt att göra en rättelse av sin inkomstdeklaration, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Stred mot regelverket

Bakgrunden är Expressens avslöjande att Tobé använt sitt SJ-kort i strid med riksdagens regelverk. Med kortet köpte han mat, dryck och privata resor för priopoäng till ett sammanlagt värde av 10.865 kronor. Bland inköpen finns vin i bistrovagnen, nötter och åtta gratisresor.

LÄS MER: Bjöd nära anhörig på tågresa

Enligt riksdagens regelverk får korten endast användas för tjänsteresor, det gäller även de intjänade poängen. Tobé har varit ångerfull och sagt att han inte kände till reglerna, men att han borde känt till dem.

”Borde haft kontroll”

– Jag borde haft bättre kontroll på hur man får använda de här SJ-poängen, sa han vid en presskonferens.

Partisekreteraren har sagt att han vill göra rätt för sig. Han anmälde hur SJ-poängen har använts till riksdagsförvaltningen och Skatteverket, vilket nu resulterar i att han ska betala mer skatt.

Särskilda åklagarkammaren granskade Tobés korthantering. Utredningen lades dock ned med motiveringen att riksdagen inte lidit någon ekonomisk skada och att det inte fanns någon misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M-topp utnyttjade tjänstekort

Mer i ämnet