Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström höll presskonferens efter Turkiets Finland-besked. Foto: TT

Tobias Billström om Natobeskedet: En utveckling vi inte önskat

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet ger grönt ljus för finskt Natomedlemskap, meddelade presidenten Recep Tayyip Erdogan på fredagen. Nu kommenterar Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) beskedet.

– Det är en utveckling som vi inte önskat men som vi varit förberedda på, säger han.

På fredagen meddelade Turkiets president Erdogan, på en gemensam pressträff med Finlands president Sauli Niinistö, att Turkiet är redo att godkänna Finlands Natoansökan.

Men beslutet om Sveriges Natomedlemskap skjuts på framtiden. Erdogan tycker inte att Sverige levt upp till det trepartsavtal som nationerna slöt i Madrid i fjol.

– Det är en utveckling som vi inte önskat men som vi varit förberedda på, säger utrikesminister Tobias Billström (M) på en pressträff.

Billström: Sverige har följt avtalet

Erdogan anklagade Sverige för att ha ”öppnat sina armar för terrorism”, och upprepade sitt krav att över 100 terrorister måste utlämnas till Turkiet. Men Tobias Billström anser att Sverige har följt överenskommelsen.

– Sverige har gjort det som vi förväntades göra och som vi åtog oss i samband med att det trilaterala memorandumet undertecknades, säger han.

Han betonar också att Sverige inte har för avsikt att göra ”varken mer eller mindre” än det som står i avtalet. Enligt Billström vore det ingen större fara om Finland går med i Nato före Sverige om det är för en kort period.

– På kort sikt ändras ingenting alls i det här sammanhanget. Men det är klart att i ett perspektiv om det skulle dra ut på tiden så kommer det att förändras därför att Finland kommer att vara mer fokuserat på sin Natointegration, men där är vi inte, säger han.

Uppgifter: Även Ungern avvaktar med Sverige

Utöver Turkiet är det bara Ungern som fortfarande inte ratificerat Finlands och Sveriges Natoansökingar. På fredagen uppgav det ledande partiet i landet, Fidesz, för Reuters att man i en parlamentarisk omröstning den 27 mars kommer att stötta Finlands ansökan. Samtidigt skjuts beslutet om Sverige upp, enligt Reuters.

Billström uppger att han inte fått någon bekräftelse på om uppgifterna om Ungern stämmer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands president Sauli Niinistö underströk att Finlands inträde i Nato inte är komplett utan Sverige. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.