Tolv år sedan Pela sköts till döds

Publicerad

I juni 1999, för snart tolv år sedan, skakades Sverige av ett hedersmord som kom att prägla debatten. Pela Atroshi sköts då till döds av sina släktingar under ett besök i staden Dahok i irakiska Kurdistan.

1994 flyttade Pela Atroshi med sin familj från Kurdistan till Sverige och Stockholmsförorten Farsta. Pela och hennes yngre syster gick i skolan och skaffade vänner där. Pela testade familjens gränser och ville bestämma själv över vilka hon skulle träffa, hur hon skulle klä sig och vem hon skulle gifta sig med.

Under våren 1999 eskalerade bråken mellan Pela och hennes pappa. Pappan införde strängare regler om att döttrarna inte längre fick gå på fester eller följa med på skolutflykter.

Till slut fick Pela Atroshi nog och flyttade hemifrån. Pappans bröder kom hem till familjen, och hemma i köket fördes diskussioner om hur familjen skulle hantera situationen, enligt systerns berättelse.

Pappan fri i Irak
Efter en tid kommer Pela hem igen och i juni 1999 reser familjen på semester till släkten i de kurdiska delarna av Irak. Farbröderna från Sverige är också med. Nu följer en tid av våldsamma bråk, där Pela anklagas för att inte leva efter kurdiska värderingar. Den 24 juni kulminerar bråken i en skottlossning och Pela Atroshi dör, nitton år gammal.

Pelas två farbröder dömdes till livstids fängelse av Svea hovrätt efter att Pelas syster framträtt som vittne. Hovrätten har slagit fast att pappan och farbröderna gemensamt planerat och utfört mordet.

Pelas pappa stannade kvar i Irak. Han har erkänt dådet men slapp fängelse i Irak, enligt dåvarande lokal lagstiftning, eftersom han skyddade familjens heder.

Linda Bock
linda.bock@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer