Partisekreterare Tomas Tobé tillsammans med M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Tomas Tobé köpte vin med riksdagens kort

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har använt bonuspoängen från riksdagens tjänstekort för vin och privatresor på SJ – till ett värde av nästan 11.000 kronor. Men partiledaren Anna Kinberg Batra har fortsatt förtroende.
”Jag förutsätter att det här korrigeras”, säger hon.

Riksdagsledamoten från Gävle är en av partiledaren Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare. Han har kvitterat ut ett Silver Plus kort på SJ med tillägg för resplus som omfattar regional tågtrafik, skriver Expressen.

Med kortet kan Tobé resa obegränsat i första och andra klass på SJ:s tåg. De så kallade priopoängen som resenärerna samlar in vid varje inköpt resa kan växlas in mot mat och dryck i bistrovagnen eller gratisresor.

Läs mer: Statssekreterare reser för hundratusentals kronor

Strider mot reglerna

Enligt riksdagens regelverk får korten endast användas för tjänsteresor, det gäller även de intjänade poängen. Men nu visar det sig att Tomas Tobé inte har följt reglerna.

– Ja, det stämmer att jag handlade på tåget med SJ-poäng. Det var fel. Jag ska självklart göra rätt för mig och det ska inte belasta någon annan, säger Tomas Tobé till Expressen.

Tobé säger att han nu har anmält hur poängen har använts till riksdagsförvaltningen och Skatteverket.

Läs mer: Tobleroneaffären fällde Mona Sahlin

Vin i bistrovagnen

Enligt honom själv handlar det om inköp av mat, dryck och privata resor för priopoäng till ett sammanlagt värde av 10.865 kronor. Bland inköpen finns vin i bistrovagnen, nötter och åtta gratisresor.

– Vid en tågresa köpte jag mat, vin och vatten. Det har jag i dag anmält till riksdagsförvaltningen. De kommer att göra ett nettolöneavdrag på nästa lön, säger Tomas Tobé till Expressen.

Enligt Skatteverket är reglerna för bonuspäng solklara.

– Det är arbetsgivarens bonus, inte den enskildes, säger Pia Blank Thörnroos, jurist och expert på förmåner, till Expressen.

Partiledaren har fortsatt förtroende

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kommenterar i ett skriftligt uttalande det inträffade till TT:

”Det är olämpligt eftersom regler ska följas. Jag förutsätter att det här korrigeras.”

Hon säger vidare att hon har förtroende för honom.

”Ja. I och med att Tomas Tobé korrigerar detta och tar ansvar för att det inte händer igen.”

Läs mer: Juholt och bostadsersättningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer