Ministrarna som avgick

Uppdaterad
Publicerad

De senaste decennierna har det varit flera ministrar och statssekreterare som lämnat sina poster.

I klippet ovan har vi sammanställt några av de mest uppmärksammade avgångarna de senaste decennierna. Här är de i den ordning de förekommer i videon:

Mona Sahlin (S) avgick som vice statsminister 1995 på grund av den så kallade Toblerone-affären.

Laila Freivalds (S) avgick som justitieminister i september 2000 efter ett uppmärksammat lägenhetsköp. Hon avgick även från posten som utrikesminister i mars 2006.

Håkan Juholt avgick som ledare för Socialdemokraterna januari 2012 efter mindre än ett år på posten. Han hade bland annat fått kritik för sin hantering av en ansökan om ersättning från riksdagen för en bostad.

Mikael Odenberg (M) avgick som försvarsminister 2007 då han ifrågasatte besparingar för försvaret.

Ulrika Schenström (M) avgick som statssekreterare november 2007 sedan Aftonbladet publicerat bilder där hon drack vin och pussades med TV4:s politiske reporter på en restaurang.

Maria Borelius (M) avgick efter en lika kort insats som handelsminister, sedan det bland annat uppdagats att hon haft svart hemhjälp i hemmet.

Cecilia Stegö Chilo (M) gjorde en mycket kortvarig insats som kulturminister 2006. Hon avgick i oktober sedan det framkommit bland annat att hon inte betalat tv-licens på många år.

Sten Tolgfors (M), som först efterträdde Maria Borelius som handelsminister. Senare blev han försvarsminister och avgick mars 2012 efter kritik om Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien.

Lars Danielsson (S) var statssekreterare när tsunamikatastrofen inträffade 2004. Han fick kraftig kritik och frågades ut i Konstitutionsutskottet, KU. Efter att ha tagit timeout avgick han i augusti 2006.

Ylva Johansson (S), som i dag är arbetsmarknadsminister, tvingades avgå som skolminister 1998 sedan hon och finansminister Erik Åsbrink (S) gått ut offentligt med att de hade ett förhållande. Åsbrink avgick som finansminister 1999 efter konflikter med statsminister Göran Persson.

Sven-Otto Littorin (M) avgick som arbetsmarknadsminister i juli 2010, mitt under politikerveckan i Almedalen på Gotland. Vid en känslosam presskonferens meddelade han att det var av privata skäl.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgick i april 2016 efter flera avslöjanden om att han umgåtts bland annat i högerextrema, fascistiska och islamistiska kretsar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet