Foto: skärmdump SVT

Tomas Tobé (M) och Heléne Fritzon (S) frågas ut i Toppkandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Tobé (M) och Heléne Fritzon (S) visade på klassisk höger- och vänsterpolitik i SVT:s sista program av Toppkandidaterna inför EU-valet den 26 maj. Trots att båda kandidater är nykomlingar visade de på rutin och svarade inte alltid på de frågor som de ställdes inför, analyserar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon var först ut. Social trygghet, migration och EU:s budget stod i fokus.

– Jag tycker emellanåt att hon faktiskt inte svarade på frågorna och det är tråkigt för tittarna, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Fritzon sa att hon vill ha en ”modern budget” i EU som är anpassad efter klimatomställningen och mindre lantbrukare. Men hur det ska gå till i praktiken svarade hon inte på.

– Alla vet att Sverige kommer att få betala mer den dag som Storbritannien lämnar. Det skulle vara intressant att höra vilken nivå som Socialdemokraterna skulle acceptera, men det vill inte så många andra partier prata om heller, säger Marmorstein.

Här kan du se hela SVT Nyheters eftersnack efter Toppkandidaterna.

Tobés tuffare tag mot stöldligor

Programmets andra toppkandidat, Moderaternas före detta partisekreterare och rättspolitiska talesperson Tomas Tobé, frågades ut om kriminalitet, klimatet och migrationen i EU. I Tobés kampanj driver han bland annat frågan om kampen mot brottslighet och stöldligor, något som togs upp i programmet.

– Att inskränka den fria rörligheten är väldigt svårt eftersom det är en av EU:s grundpelare, säger Marmorstein som menar att det kan bli svårt att driva en sådan fråga i parlamentet.

– Vad jag tycker är lite intressant generellt i valet är att Moderaterna lyfter in de frågor som de även driver på hemmaplan, säger Marmorstein.

Otydlig debatt

Programmet avslutades med en debatt om arbetsmarkanden, en fråga där kandidaterna står långt från varandra. Moderaterna är mot det utstationeringsdirektiv som finns medan Socialdemokraterna jobbar för det.

– Det blev inte riktigt så tydligt som jag hade förväntat mig, säger Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.