Foto: SVT

Karin Karlsbro (L) och Malin Björk (V) frågades ut i Toppkandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Malin Björk och Liberalernas Karin Karlsbro ställdes inför en rad olika ämnen i SVT:s program Toppkandidaterna inför EU-valet den 26 maj. I debatten om EU:s försvarspolitik hade kandidaterna helt skilda åsikter.

Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk, som har en mandatperiod i EU i bagaget, var först ut i Toppkandidaterna. Migration, aborträtt och handel i EU var de tre ämnen som Björk frågades ut om. I frågorna om migration visade Björk upp en självsäker sida, något som SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger är en fråga som hon kan.

– Hon har varit rapportör när det gäller det här nya kvotflyktingsystemet som parlamentet faktiskt har sagt ja till, men som medlemsländerna säger nej till, säger Marmorstein och fortsätter:

– Och man ska komma ihåg att Vänsterpartiet har den mest generösa migrationspolitiken egentligen i riksdagen. Hon har ju inga problem att försvara den linjen även här.

V kan få fler mandat

Enligt den senaste Novusundersökningen ser partiet ut att gå framåt ett mandat, från ett till två.

– Vänsterpartiet har medvind även i inrikespolitiken och det avspeglar sig här. Det handlar bland annat om att det går väldigt dåligt för Fi, då vinner vänstern på det, säger Marmorstein.

”Koldioxidskatten gammal i EU”

Liberalernas Karin Karlsbro ställdes inför frågor inom ämnena social trygghet, klimat och EU:s budget. Klimatfrågan är Liberalernas viktigaste fråga i EU-valet där man vill driva igenom en koldioxidskatt.

– Problemet är att koldioxidskatten är gammal i EU. Man har försökt få till den under lång tid men länderna säger nej, säger Elisabeth Marmorstein.

Liberalerna pressade

Liberalerna ser ut att tappa ett av sina två mandat i EU enligt den senaste Novusundersökningen. För toppkandidaten Karin Karlsbro som är relativt okänd inom politiken, enligt Marmorstein, kan det bli svårt att hålla kvar mandaten.

– Jag tror att Karlsbro och hela partiet är väldigt pressade. Att åka ur parlamentet skulle vara nästan lika allvarligt som att åka ur riksdagen, säger Marmorstein.

Debatterade EU:s försvarspolitik

I den avslutande debatten om EU:s försvarspolitiken stod Björk och Karlsbro långt från varandra.

– Här varnar Malin Björk för upprustning medan Karin Karlsbro tycker att försvarssamarbetet är helt nödvändigt, säger Marmorstein.

Se hela debatten mellan Björk och Karlsbro här och eftersnacket med analys här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet