Tomas Tobé: ”Min morfar blev utsatt av en stöldliga”

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare tillämpning av utvisningar, ett europeiskt FBI eller fler förebyggande insatser. Tomas Tobé (M), Karin Karlsbro (L) och Malin Björk (V) argumenterade under SVT:s slutdebatt för olika recept på hur man bäst motverkar gränsöverskridande kriminalitet.

– Min egen morfar blev utsatt av en stöldliga, sa Tomas Tobé (M).

Terrorism, människohandel och narkotikasmuggling är några exempel på gränsöverskridande kriminalitet som EU:s länder tvingas hantera.

Moderaternas Tomas Tobé har gått till val på att stoppa den fria rörligheten för kriminella.

EU-valet 2019

– Jag tycker att vi ska tala klarspråk när det gäller stöldligorna som vi har stora problem med. När vi lyckas lagföra dem ska det vara en enkel biljett ut ur Sverige. Vad menar jag med det – jo tillämpa utvisningsbeslut även om man är EU-medborgare. Det görs i princip inte i dag, sa Tobé som direkt fick mothugg från programledarna.

– Jo det görs, sa Anna Hedenmo.

– Ytters sällan för allvarliga brott, svarade Tobé.

Europeiskt FBI

Liberalernas Karin Karlsbro argumenterade istället för ett europeiskt FBI och ett fördjupat polissamarbete för att förhindra att kriminella ligor för in vapen och narkotika i Sverige.

– Det är också så vi kan komma åt gängskriminalitet och dödsskjutningar i Sverige, sa hon.

Vänsterpartiets Malin Björk svarade att hon varken vill se en ny myndighet på EU-nivå eller en hårdare tillämpad utvisningspolitik.

– Vi skulle vilja ha mer förebyggande arbete, säger hon.

Vad skulle det kunna vara?

– Vi ser oerhörda klyftor som göder kriminalitet. Det är väldigt lätt för kriminella nätverka att rekrytera folk. Europa behöver en politik för ökad jämlikhet, där är högern faktiskt helt enögda, sa Malin Björk.

”Min egen morfar blev utsatt”

Tomas Tobé svarade att välstånd är viktigt, inte minst i utsatta områden i Sverige men fokuserade därefter återigen på utländska stöldligor.

– För mig är detta personligt, min egen morfar blev utsatt av en stöldliga, sa Tomas Tobé (M).

– Jag tycker att det måste komma till en punkt, inte bara för min morfar, utan för alla som blir utsatta för den här typen av brott.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet