-Många är rädda för tillsatser i mat, men när det gäller godis verkar vi inte oroliga alls, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till tidningen Råd och Rön.
Svenskarna äter mest godis i hela världen. Med hela 17 kilo per person och år vräker vi i oss dubbelt så mycket som genomsnittseuropén. Sedan självplocket introducerades i butikerna på 1980-talet har godisätandet ökat och allra mest mumsar vi kring påsk.
Att vi blir fetare av sockret och fettet i sötsakerna känner nog de flesta till, men det är också mycket annat som döljer sig i de välfyllda påskäggen.
Röda hallonbåtar och ferraribilar får sin färg av torkade lösshonor, ett ämne som visat sig kunna orsaka allergiska reaktioner. Godis som skumsvampar och sura bubbliz innehåller bland alla andra ingredienser även gelatin från svin.
-Mitt råd är att bara köpa det godis som är riktigt gott och njuta av det, i stället för att köpa enorma mängder av allt, säger Åsa Brugård Konde till tidningen.
TT
Fakta: Godis för flera tusen
• Enligt Statistiska centralbyrån köpte svenska hushåll sötsaker för i snitt 2 150 kronor år 2009.
• Folktandvården rekommenderar att du undviker kola och annat klibbigt godis. Sådant godis förlänger syraattacken på tänderna.
• Tandborsten ska användas flitigt under påsken och helst tillsammans med fluortandkräm. Om tänderna känns glatta när du för tungan över dem är de färdigborstade. Känns de sträva ska du borsta en stund till.
Källa: SCB, Folktandvården (TT)