Foto: TT

Torkan – bra för undervattenskogarna

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har bidragit till historiskt klart vatten och gynnsamma förhållanden för västkustens undervattenskogar. Detta tack vare att snabbväxande alger inte fått någon näring.
– På 40 år har vi bara uppmätt bättre sikt en gång tidigare och då var siktdjupet 16 meter så det är nästan rekord, berättar Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs Universitet.

Skogsbränder och foderbrist är några av konsekvenserna av sommarens heta temperaturer och torka. Men på västkustens havsbotten har situationen varit en annan.

Här har torkan istället bidragit rekordklart vatten och till att viktiga tångarter såsom blåstång och ålgräs kunnat bre ut sig. Detta tack vare att snabbväxande alger hållits tillbaka, det rapporterar P4 Väst.

– Här på Tjärnö ser man just nu ner till ett djup på 15 meter. På 40 år har vi bara uppmätt bättre sikt en gång tidigare och då var siktdjupet 16 meter så det är nästan rekord, berättar Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs Universitet.

Övergödningsämnen har inte kommit ut i havet

Anledningen till att de snabbväxande algerna inte kunnat bre ut sig beror, enligt Kerstin Johannesson, på att övergödningsämnen inte kommit ut i havet. Något som i sin tur alltså beror på torkan.

– I och med att övergödningsämnen inte kommit ut i havet har de snabbväxande algerna inte fått någon näring, säger hon.

Havets barnkammare

Enligt Johannesson har den långsamt växande tången nu föredömliga förutsättningar att bre ut sig. Framför allt då den får mycket mer ljus än vanligt.

– Undervattenskogarna och framförallt ålgräsängarna är som havets barnkammare. Här kan fiskar och andra arter gömma sig och hitta mat så det här är vi glada för, säger hon.

Risk för höstalgblomning

Johannesson rekommenderar också alla som har vägarna förbi västkusten att passa på att kika ner i havets djup.

– Man ser saker som aldrig skulle se annars. Nu har det i och för sig börjat regna så nu finns det risk för höstalgblomning men några dagar till har man på sig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer