Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är effekterna av torkan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång period av ovanligt höga temperaturer och brist på nederbörd råder extrem torka i stora delar av Sverige. Vi har listat de mest allvarliga effekterna av sommarens extremväder.

Det är många som längtar efter regn. Men den långvariga nederbörden låter vänta på sig, och konsekvenserna av den heta väderleken blir allt tydligare:

Foderbrist

För den som har djur innebär hettan att det uppstått akut foderbrist. Betesmarkerna är helt enkelt torra som fnöske. Dessutom påverkas sommarens höskörd, vilket enligt LRF kan leda till att många lantbrukare tvingas nödslakta djur framåt vintern.

Minskad skörd

För många spannmålsbönder väntar en betydligt sämre skörd än vanligt. Lantmännen beräknar att den svenska skörden av spannmål, oljeväxter och ärtor blir drygt 30 procent lägre än normalt.

Djur och växtliv hotas

När vattenflödena minskar får det snabbt effekter för de djur och växter som lever i våra vattendrag. Bland annat hotas lax och öring om vattnet blir alltför syrefattigt.

Vattendragen fungerar också som törstsläckare för många djur. När åarna torkar ut påverkas även de.

Enligt Länsstyrelsen finns en risk att det uppstår skador på växt och djurliv som tar lång tid för naturen att återhämta sig ifrån.

Ökad brandrisk

Markerna är mycket torra och det brinner redan på en rad platser i Sverige. I Västra Götaland och många andra län råder därför eldningsförbud, i olika former.

Kan orsaka hälsoproblem

En långvarig värmebölja kan också orsaka både hälsoproblem och ökad dödlighet. Enligt Folkhälsomyndigheten gäller det särskilt under perioder när värmen är hög under hela dygnet.

Bland annat medför kroppens temperaturreglering en påfrestning få hjärtat. Vissa personer är extra sårbara, bland annat äldre, kroniskt sjuka och små barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet