Torkan har fått parasiter att angripa träden i stor skala. Foto: TT/SVT

Efter torkan: Skadedjur förstör skog för miljontals kronor

Publicerad

Parasitangripna och sjuka träd efter sommarens torka kostar miljontals kronor för skogsägare. Insekter och svampar som lever av träden har trivts bra i den torra värmen, och tvingar nu skogsägare att avverka skog i förtid.

Vi är i en barrskog utanför Ronneby i Blekinge. Gunnar Isacsson, expert på skogsskador på Skogsstyrelsen, pekar ut träd efter träd som angripits av granbarkborre under sommaren.

Han karvar i barken med en kniv och visar hur granbarkborrarna tagit sig in, grävt gångar, fått larver som grävt egna gångar och sen blivit nya granbarkborrar.

Få av de ståtliga grannar som omger oss kommer att överleva angreppen från granbarkborren. Och så här ser det ut på många håll i Sverige just nu.

– Skogen är stressad. Det är ju lite olika skador i olika delar av landet, men alltid är där något liksom, säger Gunnar Isacsson.

Torkan stressar skogen

Träden är stressade av torkan och klarar inte av stå emot angrepp från borrar och parasiter. Exakt hur stora skadorna är runt om i landet är det ingen som i nuläget vet, men klart är att det rör sig om skador till ett stort värde.

– Det är jättesvårt att gissa hur mycket det kan röra sig om. Miljonbelopp är det ju garanterat. Sen om det blir så mycket som miljardbelopp är svårt att veta.

Parasiter äter på träden och gör dem sjuka. Foto: SVT

Skogstyrelsen menar att läget är oroväckande men att det än så länge inte rör sig om en katastrof.

– Det behövs flera torra somrar efter varandra för att det ska bli riktigt illa. Det finns trots allt en stor inneboede motståndkraft i skogen.

Regn kan mildra problemet

Får skogen lite regn nu kommer många träd kunna hämta sig, säger Gunnar Isacsson. Giftig stekellarv gillar torkan Förutom granbarkborre och rotröta, finns det ett annat skadedjur som gynnats av den varma sommaren.

Nämligen den blåsvarta björkstekellarven. Den är lika giftig som vit flugsvamp och kan vara dödlig för djur som råkar äta den. Den fanns tidigare bara i trakterna kring Falsterbo i Skåne, men har på 20 år spridit sig till hela Skåne, Blekinge och Halland.

– Det är väldigt olyckligt att den har etablerat sig på det här sättet. Det hade varit bäst att stoppa den när den bara fanns vid Falsterbo. Nu är det försent, nu är den alldeles för spridd. Det går inte att utrota den längre.

Gunnar Isacsson arbetar på Skogsstyrelsen och är expert på skadadskog.

”Måste odla mer varierat”

Fler såna här varma somrar skulle innebära stora förändringar för skogs- och trädgårdsägare. Det skulle påverka hur vi odlar, vad vi odlar och vilka skadeangrepp som skulle komma.

– Jag skulle rekommendera att man satsar på mer variation. Lite fler trädslag, lite fler odlingsmetoder och blandade bestånd, säger Gunnar Isacsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.