Foto: TT

Torra ögon besvär för många

Publicerad

Får du ofta torra ögon på jobbet? Då är du långt ifrån ensam, enligt läkare är det ett ganska vanligt problem bland svenskarna. – Alla sitter framför datorn i dag, och då ökar besväret. Många drabbas, säger ögonläkaren Enping Chen.

Var tionde vuxen svensk uppskattas lida av torra ögon, enligt vissa är siffran högre om man räknar in dem som har mildare besvär. Och var fjärde, ibland så många som varannan, datoranvändare uppger att man har ögonbesvär, skriver Arbetsmiljöverket.

En av de främsta orsakerna är enligt läkarna åldern, när vi blir äldre minskar tårproduktionen. Men även långa jobbpass framför datorn har gjort besväret vanligare.

– Det har varit ett problem som kommer i omgångar, ett innemiljöproblem. Torrt arbetsklimat, framför allt på vintern, och kemikalier som är kopplade till fuktskador kan irritera ögats slemhinna, säger Magnus Svartengren, överläkare på Arbetsmiljöverket.

Ta blinkpauser

Enping Chen, som är överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus, råder dem som jobbar framför datorn och har problem med torra ögon att ta blinkpauser varje halvtimme, att titta bort från datorn och blinka en halv till en minut.

– Vi blinkar mindre när vi kollar på datorn, och blinkningen hjälper ögat att fördela tårvätskan, säger Enping Chen.

– Torra ögon och linser är ingen bra kombination, då är det bättre om man använder glasögon.

Sänk skärmen

Ett annat tips är att justera datorskärmen i höjdled så att man tittar snett nedåt.

– Datorskärmen ska inte vara hög, man ska sänka skärmen så att man tittar mindre. När ögonspringan är mindre avdunstar tårvätskan inte så fort, säger Fredrik Källmark, medicine doktor, som driver en klinik specialiserad på torra ögon och forskar vid Karolinska institutet.

Bra belysning och terminalglasögon är också viktigt, säger Magnus Svartengren som på Arbetsmiljöverket

– För mer ospecifika besvär kan man prova ögondroppar.

Så undviker du torra ögon på jobbet

Visa
  • Ställ in skärmen. Justera skärmen så att den du har den på 50-80 cm avstånd från ögonen och så att du, med rak nacke, kan titta snett nedåt.
  • Ändra skärminställningar. Testa att ändra teckenstorleken och förstora bokstäverna, utan att ändra skärmupplösningen. Större mörka bokstäver på en vit bakgrund är lättare att läsa.
  • Kolla belysningen. Starkt och bländande ljus är mer ansträngande för ögat. Vrid bort starka lampor och dra för gardinen om du får in mycket solljus. Justera ljuset på skärmen så att den matchar ljuset i rummet.
  • Ta pauser från skärmen. Lyft blicken och fokusera på någonting längre bort, då slappnar ögats muskler av och ögat får vila en stund. Ta blinkpauser varje halvtimme, titta bort från skärmen och blinka i en halv till en minut.
  • Kolla om luften är bra/ren på jobbet. Torr luft och hög temperatur torkar ut ögat.
  • Torra ögon och linser är ingen bra kombination. Välj glasögon framför linser.

Källa: Ögonläkare, Specsavers, Prevent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer