Träd förgiftas illegalt – ska höja husvärdet

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet förgiftas och fälls träd olagligt på löpande band. Förövarna kan få böta stora summor, men kan också tjäna stora summor: -Sjöutsikt betalar sig ju naturligtvis, säger Mattias Larsson på mäklarfirman Bjurfors.

De senaste månaderna har det rapporterats flitigt om träd som förgiftats eller huggits ned. Gävle, Göteborg, Linköping, Stockholm är bara några av platserna där träd har förstörts.

Flera gånger har det handlat om människor som vill ha bättre utsikt från sina hus eller lägenheter.

Skön utsikt höjer värdet

I våras dömdes till exempel en man till 45 000 kronor i böter i tingsrätten för att ha fällt tio träd som stod på kommunens mark i Bromma i västra Stockholm.

Enligt den dömde villaägaren ville han ”ha mer ljusinsläpp och få bort barren från tomten” – sjöutsikt hade han sen tidigare.

Det är just sjöutsikt som betyder något, säger Mattias Larsson, regionchef på Bjurfors i Malmö.

Och det höjer också priserna på husen som får en ny utsikt:

-Självklart har en förskönad utsikt ett förhöjt värde. Det kan även gälla fina ängar i Skåne och så men det är framförallt nära kusterna det betyder något.

-Sjöutsikt ger ökad livskvalitet och av den anledningen betalar det sig ju naturligtvis. Det är också oftast längs kusterna man fäller träd, säger Mattias Larsson.

Och exemplen är många. På Norr Mälarstrand i Stockholm har någon eller några borrat hål och sprutat in växtbekämpningsmedel för att döda träden.

Passande nog var det träd som tidigare skymt utsikten ut mot Riddarfjärden.

”Det är egoistiskt”

Samma metod användes i relativt nybyggda Hammarby Sjöstad där tio pilträd i strandkanten ”giftades” ihjäl.

Och I Nyckelviken i Nacka fälldes ett tiotal träd som var flera hundra år gamla, och när de försvann fick flera radhus sjöutsikt.

Men det är inte bara sjö- och havsutsikt som hägrar. I Lambohov och Sturefors i Linköping har både ekar och sälgar fällts.

Sveriges Radio Gävleborg har rapporterat om att många husägare i länet illegalt har plockat ned träd på egen hand.

Det har skapat ilska. Både hos privatpersoner och myndigheter:

-Träden är kommunens lungor och fyller ett syfte för både fåglar och människor. Jag tycker det är olyckligt och egoistiskt att ta ner träd så här, säger Jan-Olof Åsén, parkingenjör i Gävle.

Dömdes till en halv miljon

Men det finns de som får betala rejält för att ha tagit bort träd olovligt.

En 69-årig kvinna dömdes förra året till totalt nästan en halv miljon kronor för skadegörelse. Hon hade sågat ned tre träd på gränsen mellan sin egen och grannens tomt.

Anders Naeselius

anders.naeselius@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.