Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer du att påverkas av omkörningförbudet? Bengt Olsson på trafikverket svarar på tre frågor.

Trafikverket inför omkörningsförbud på E4 norr om Gävle under påskhelgen

Uppdaterad
Publicerad

En av årets stora resehelger närmar sig och det kommer blir extra intensivt på flera vägar i landet. Mest påtagligt blir det för trafikanter som ska mot fjällen, eller söderut mot Kalmar och Öland. För att öka säkerheten införs ett omkörningsförbud på E4 norr om Gävle

Vintern har ännu inte släppt sitt grepp om stora delar av Sverige. Det kan göra det extra besvärligt för de som ska ge sig ut på vägarna i påsk,eftersom väglaget kan variera.

– Även om det ser bra ut med sol kommer det finnas isfläckar på flera ställen, här gäller det att som bilförare att ha koll på det, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. 

Extra hårt trafikerade

Skärtorsdagen väntas bli den mest intensiva resdagen och det finns ett antal vägar som kommer vara extra hårt trafikerade. Det berör dels resenärer som ska köra söderut på E22 mot Kalmar och Ölandsbron. Men även norrut.

– Norröver är det ett antal vägar som kommer vara ganska hårt ansatta. Det är E45 från Göteborg genom Dalsland, Värmland upp mot Jämtland. Även Mälardalsområdet och Stockholm, då många resenärer kör E4:an upp. 

Trots att det väntas mycket trafik på de stora vägarna, ska man inte välja mindre. Har man hunnit byta till sommardäck ska man inte ge sig ut på vägarna mot fjällen.

– Sommardäcken tappar sina egenskaper vid fem plusgrader. Är det minusgrader någonstans är det lätt att spela bort sig helt och hållet och göra det livsfarligt.

Banarbete – inplanerade i tidtabellen

Under påskhelgen kommer Trafikverket påbörja banarbeten. Men eftersom dessa är planerade sedan tidigare kommer de inte leda till plötsliga förändringar i tågtrafiken, enligt Bengt Olsson.

– De ligger inbakade i tidtabellen som finns, så egentligen ska inte vara någon större skillnad än det som står i tidtabellen.

I klippet svarar Trafikverket på omkörningsförbudet och hur det kommer fungera.

Tips för en säkrare resa

Starta resan i god tid.

Var utvilad – för de flesta innebär storhelger längre resor än vanligt.

Anpassa hastigheten efter väglaget, men kör aldrig fortare än gällande hastighetsbegränsning.

Se till att alla i bilen är bältade.

Håll avstånd.

Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.

Ta regelbundna raster.

Låt bilen stå i fall du druckit alkohol.

Vid stopp: sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel, gå bort från vägen, larma.

Rusta din bil efter årstid med till exempel snöborste och isskrapa, snöskyffel, startkablar, bogserlina, extra varningstriangel, reflexväst, ficklampa, varma kläder, filt eller pläd och laddad mobiltelefon.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.