Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför stänger Trafikverket av viss tågtrafik på förhand – hör presschef Bengt Olsson förklara i klippet. Foto: Arkivbild: Adam Ihse/TT

Trafikverket om snöovädret: ”Var extra försiktig”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt snöfall och vind väntas ställa till det rejält i trafiken det kommande dygnet. I förebyggande syfte har Trafikverket stängt av tågtrafiken tillfälligt på sträckor i norra och västra Götaland samt omfördelat snöröjningsresurserna.

– Alla är på tå, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, i SVT Morgonstudion.

Upp till 30 centimeter snö kan komma att falla i Östergötland, Västergötland, Dalsland och norra Småland under det kommande dygnet.  SMHI har utfärdat flera gula och orangea varningar och under tisdagen kom beskedet att Trafikverket väljer att pausa trafiken på vissa järnvägssträckor i området mellan klockan 12 på onsdagen till torsdag lunch.

– Det är en ren riskbedömning som vi fått lära oss den hårda vägen, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Ombytligt väglag

Mest besvärligt ser det ut att bli kring södra spetsen av Vättern och österut. Tillsvidare har tågtrafiken på både Bohusbanan och Kinnekullebanan stängts av. De större tågsträckorna mellan exempelvis Malmö och Stockholm samt Göteborg och Stockholm väntas vara opåverkade. Biltrafiken kan komma att gå något långsammare.

– De större vägarna räknar vi kunna klara, E4 och E6 och så vidare. Däremot ska man nog vara beredd att tung och blöt snö lätt knäcker tallar som riskerar falla över mindre vägar eller kontaktledningar, säger Bengt Olsson i SVT Morgonstudion.

Den som ska ut och köra bil bör vara beredd på ett omväxlande väglag.

– Det gäller att följa de väderutsikter som vi har hört på både radio och tv men också att ha ett öga på temperaturmätaren i bilen. Dyker den ska man vara extra försiktig, hålla avstånd och sänka hastigheten, säger Bengt Olsson.

Hur påverkas trafik hos dig? Följ SVT:s direktrapport nedan.

Snöoväder

Pinnat inlägg

Vi får många frågor om enskilda vägsträckor, men det är svårt för oss att ge exakta råd, inte minst med tanke på att vädret så snabbt kan förändras. Ett tips är att hålla koll på Trafikverkets och SMHI:s hemsidor som uppdateras hela tiden.

Under natten har ett tiotal träd fallit över framförallt något mindre vägar i Jönköpings läns östra delar på grund av att de varit snötyngda med blöt snö, enligt räddningstjänsten. Bland annat var väg 132 mellan Järsnäs och Bälaryd helt blockerad vid 03-tiden på grund av ett träd över vägbanan. I några fall, exempelvis vid Riddersberg utanförTenhult, har bilar kört in i nedfallna träd. Ingen person ska ha dock kommit till allvarlig skada i samband med olyckorna. Räddningstjänsten har jobbat och jobbar med att röja undan träden som blockerar vägarna.

Snösmockan minskar nu i styrka, men ett nytt oväder kan vara på ingång, enligt SMHI.

SMHI: Ovädret fortsätter i natt

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall i norra Götaland. Gula varningar gäller även för norra Bohuslän och södra Svealand. Däremot har man hävt varningar för delar av Västra Götalands län och inre Småland.

Varningarna ligger kvar till torsdagsmorgonen, förutom för norra Bohuslän. Därefter avtar snöovädret.

- Det drar sakteligen bort under torsdagen. På kvällen är det nog helt över, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI, på onsdagskvällen.

TT

Nu klockan 20 öppnas återigen riksväg 32 mellan Aneby och Sunhultsbrunn där en lastbil välte i diket strax innan klockan 17. Vägen har varit avstängd i flera timmar. Enligt polisen välte ytterligare en lastbil i diket på samma ställe under tiden som det första larmet kom. Ingen person skadades. Men nu öppnas alltså vägen snart igen.

Räddningstjänsten får nu flera larm om nedfallna träd över vägar i Jönköpings län.

Vid 19.19 kom larm om ett träd som ligger över halva vägbanan på väg 132 i höjd med Bälaryd. Personal på väg.

Vid 19.37 kom larm om att en del av ett träd delvis ligger över vägen i höjd med Paradis på väg 128 från Eldstorp till Broarp i Nässjö kommun.

Personbil har voltat utanför Västervik - vägen avstängd

Strax innan klockan 17 fick polisen larm om att en personbil har voltat på Gustavsbergsvägen (länsväg 786), öster om Ankarsrum. Polis och räddningstjänst har skickats till platsen och vägen har stängts av.

Enligt initial information är en person förd till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart.

Flera olyckor i Värmland

Bland annat har flera trafikolyckor inträffat på E 18 genom Karlstad. Första larmet kom vid 15:30-tiden om att två personbilar kört ihop.

Vägen har varit tidvis avstängd i höjd med Bergmotet i riktning mot Oslo. SOS har även fått in larm om en olycka i höjd med Kroppkärr, där flera bilar är inblandade, enligt SOS Alarm har en person första till sjukhus, men det ska enligt de första uppgifterna inte handla om allvarliga skador.

Lastbilar har vält - vägen avstängd

Två lastbilar ska ha vält ner i diket på riksväg 32 mellan Aneby och Sunhultsbrunn. Polisen beskriver väglaget som halt och moddigt. Inga personer ska ha skadats i olyckan. Vägen är helt avspärrad. Enligt Trafikverket väntas vägen öppna igen klockan 20.

Flera avåkningar under dagen

Det har rapporterats om flera avåkningar i snöovädret under dagen. Bland annat har en personbil kört ner i diket i Grästorp.

- Vi har nog många avåkningar att förvänta oss ikväll, säger Thomas Vänerfors, stationsbefäl vid Lidköpingspolisen, till Göteborgsposten.

Roland Pettersson • Vägarna i Norrland har bättre väglag även om det kommer 50cm snö eftersom att temperaturen är avsevärt lägre. Det kan t.ex. ej saltas. Det har inget att göra med vilken hårdhet virket har

Okej, vi bjuder på detta svar på frågan om "norrländskt virke" vad gäller bilkörningen. Sedan återgår vi till trafikläget just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.