Den 11 maj i år tog Morten Molands dotter Christina sitt liv på spåret utanför Uppsala. I dag polisanmälde han Trafikverket för hur de hanterat händelsen. Foto: SVT

Trafikverket polisanmält för ung kvinnas död

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket hade fått larm om att en person befann sig på tågspåret – trots det stoppades inte trafiken och en ung kvinna blev påkörd och omkom. I dag polisanmäler kvinnans pappa Morten Moland Trafikverket.
”Förmodligen hade Christina varit i livet i dag om Trafikverket följt sina rutiner”, säger han till SVT.

Den 11 maj i år tog Morten Molands dotter Christina sitt liv på spåret utanför Uppsala. I dag polisanmälde han Trafikverket för hur de hanterat händelsen.

– Vi vill att det här ska utredas. Vi vill att detta ska vara ett bidrag till att Trafikverket förändrar sina processer och tillvägagångssätt så att inte andra drabbas. Att förlora ett barn är tungt, väldigt tungt, säger Morten Moland.

Stoppades inte trots larm

SVT har tidigare avslöjat omständigheterna runt händelsen. Strax innan Christina blev påkörd hade ett annat tåg sett en person på samma plats och larmat Trafikverket, trots det stoppades inte tåget som sedan körde på Christina.

– Förmodligen hade Christina varit i livet i dag om Trafikverket följt sina rutiner, säger Morten Moland.

Han är övertygad om att det var Christina det första tåget larmade om. Oavsett vem det var så bröt Trafikverket mot sina egna regler, i de står det att Trafiken ska stoppas så snart fara upptäcks men det gjorde de alltså inte.

– Hon har inte försökt att ta livet av sig tidigare. Hade man undvikit det här så kanske vi hade fått veta om det och haft möjlighet att hjälpa henne. Det är fruktansvärt, säger Morten Moland.

”Skulle stoppat”

Trafikverket har erkänt att de gjorde fel som lät tågen rulla trots larmet.

– Vi skulle ha stoppat trafiken eftersom vi fick en tydlig signal in till vår verksamhet om att det fanns personer i spåret. Vi har ett tydligt regelverk och det är ytterst mitt ansvar att se till att mina medarbetare lever efter det regelverket, säger Caroline Ottosson, ställföreträdande generaldirektör och chef för Trafikledningen på Trafikverket. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet