Trafikverket varnar för svarta halkan

Uppdaterad
Publicerad

Det må vara mildväder på de flesta håll i landet, men Trafikverket går nu ut med en varning om ”svarta halkan” som kan komma blixtsnabbt och oväntat även när temperaturen ligger över noll.

”Nu skiftar väglaget snabbt. Vi halkbekämpar så snart behovet finns enligt våra krav på väglaget. Men för att minimera risken för olycka är det viktigt att som bilist anpassa körningen, till exempel hastigheten, efter väglaget och andra förutsättningar som gäller här och nu” förklarar Henrik Sundquist, enhetschef Underhåll på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Den så kallade svarta halkan syns inte och är det mest förrädiska vinterväglaget. Den kommer snabbt när fukt på vägbanan fryser till is och särskilt utsatta ställen är broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten, varnar Trafikverket.

Halkan uppstår ofta när vädret klarnar upp efter regn eller dimma och temperaturen ligger strax över noll.

”Minska farten, ratta varligt och gasa och bromsa mjukt”, uppmanar Henrik Sundquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.