Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana svara på SVT:s frågor om onsdagens tågkaos. Foto: Fredrik Larsson

Trafikverkets generaldirektör: ”Klart att jag är bekymrad”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets telefonisystem slutade fungera – och tågtrafiken stod stilla i stora delar av Sverige under onsdagskvällen. Nu uttalar sig Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana om störningarna.

– Klart att jag är bekymrad, säger han till SVT.

Från 17.20 till 20.05 på onsdagen drabbades tågtrafiken av de omfattande störningarna. Enligt Trafikverket var orsaken att telefonkopplingarna mellan trafikcentralerna och lokförarna låg nere.

– När en sådan händelse inträffar måste vi tänka säkerhet främst, då blev vår åtgärd att stanna trafiken. Vi gjorde det på ett sätt så att man kunde ta sig till stationer för att eventuellt lämna tåget, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana.

Tidigare under onsdagen gjordes en uppdatering av telefonisystemet kallat Mats, men generaldirektören vill inte slå fast att det var orsaken bakom problemen.

Gjordes en riskanalys innan uppdateringen?

– Vi gör riskanalyser kontinuerligt. Jag räknar med att man gjorde det även i den här situationen, säger Roberto Maiorana.

Hur kunde det hända?

– Det är klart att jag är bekymrad. Som ansvarig för hela verksamheten är jag väldigt intresserad av att se vad vi kan göra för att det inte ska ske igen.

Trafikverket har nu tillsatt en utredning för att undersöka vad som gick fel.

– Vi har haft störningar kopplade till systemet tidigare men inte med den här effekten. Det är ovanligt att det sträcker sig över hela landet som i det här fallet, säger Roberto Maiorana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.