Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är klart vi skulle velat ha mer tid att testa systemen” – hör Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana om nya it-systemet som införs i helgen. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Trafikverkets krisplan: 50 procent av tågen kan ställas in

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets nya it-system införs i helgen – och myndigheten vill att tågoperatörerna ska göra sig redo för att kunna halvera trafiken.

– Det vore fel att inte vara förberedda, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana.

Bytet av planeringssystemet har kritiserats av tågbranschen som varnar för att det kan leda till stora störningar i trafiken. Enligt SJ och flera andra tågbolag är det inte tillräckligt testat mot övriga system.

Men Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket, håller inte med.

SVT Nyheter granskar

– Vi bedömde att vi var tillräckligt långt komna i arbetet för att kunna rulla ut det, säger han.

Trots det gör sig Trafikverket redo för eventuella problem. Nyligen fick tågbolagen en begäran från myndigheten om en plan för att vid behov kunna minska trafiken med upp till 50 procent.

Chefskarriär inom myndigheten

Roberto Maiorana tillträdde som generaldirektör tidigare i år. Innan dess var han chef för verksamhetsområde trafik på Trafikverket – och hade i den rollen ansvar för utvecklingen av det nya it-systemet.

Har stort ansvar har du personligen för att det ska fungera?

– Jag är ansvarig för Trafikverket så det är mitt ansvar att det ska fungera. Därför är jag väldigt involverad i hela den här utrullningen, säger han.

SVT har också kunnat berätta om att säkerhetsbrister upptäckts bara dagar innan systemet ska bytas ut – och att personal “panikutbildas” för att förhindra incidenter.

Vet du mer om det här eller andra brister på järnvägen? Tipsa våra granskande reportrar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet