Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, berättar att hög fart ofta ligger bakom allvarliga olyckor med A-traktorer. Foto: Håkan Claesson

Trafikverket: De svåraste A-traktorolyckorna har med hastigheten att göra

Uppdaterad
Publicerad

Efter den dödliga A-traktorolyckan i Grebbestad, där en 15-åring miste livet, säger Trafikverket att man hoppas på åtgärder kring bland annat hastighetsbegränsningar.

En 15-årig pojke omkom och tre tonårspojkar skadades allvarligt i en singelolycka med en A-traktor utanför Grebbestad i fredags. Det är inte känt i vilken hastighet fordonet färdades när det körde av vägen och kolliderade med ett träd.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson framhåller att de allvarligaste olyckorna inträffar när fordon färdas över hastighetsgränsen.

– Håller de sig till 30 (kilometer i timmen) så omkommer de inte, även om de kör rakt på ett träd.

Det finns dessutom ingen lag på att använda säkerhetsbälte när man kör eller färdas i en A-traktor, tillägger han.

Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att utreda reglerna för A-traktorer. Utredingen ska vara klar i november, och Bengt Olsson hoppas att den ska leda till åtgärder som syftar till att stärka hastighetsbegränsningarna. 

– Om man nu har dragit ned hastigheten på A-traktorer till max 30, hur kan man då säkra att det stannar kvar där?

Hör Bengt Olsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.