Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Håll avståndet, undvik ryckiga rörelser, och välj rätt däck för resmålet. Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, tipsar om hur man kör säkert i påsktrafiken.

Trafikverkets tips: Så kör du säkert i påsktrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgen är en stor trafikhelg och många är ute på vägarna samtidigt. Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson är en viktig faktor för en säker resa att hålla humöret uppe bakom ratten.
– Man måste lämna stressen hemma, säger han i Morgonstudion.

När man reser under en av årets stora trafikhelger får man räkna med hårt trafikerade vägar och långa köer. Att ha små marginaler och bråttom till sin slutdestination är enligt Trafikverkets presschef inget bra utgångsläge för en säker bilresa.

– Det är för mycket dåliga beslut som tas under de här långresorna som ofta är till fjällen eller till sommarstugan, säger Bengt Olsson i SVT:s Morgonstudion.

Använd blinkers och håll avståndet

Ett misstag bilister ofta gör är att låta humöret påverkas. Att bli stressad och fatta dumma beslut, som att köra om på ett osäkert sätt, kan få stora konsekvenser.

– Det vi såg under 2018 var att det var väldigt mycket bilar som kom över på fel sida och krockade in i andra fordon som kom där.

Så planera din resa i förväg och ha marginaler. Fler tips för en trygg resa är att vara utvilad, använda blinkers korrekt, hålla avståndet och att avstå från mobiltelefonen när du sitter bakom ratten.

Hör Bengt Olsson berätta mer om trafiksäkerhet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer