TRaktorer ansluter till landsbygdsupproret på E4:an mellan Härnösand och Sundsvall Foto: Privat

Traktorer stoppade påsktrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Bönder över hela landet demonstrerade i dag mot de dåliga förhållandena på landsbygden. På flera håll gav de sig ut i långa traktorkaravaner. Mellan Härnösand och Sundsvall skapade en traktorkaravan med närmare 50 traktorer långa köer i påsktrafiken.

Landets lantbrukare protesterar mot det som de kallar för landsbygdsdöden. Traktorer har rullat i flera mil för att ansluta till manifestationer som hålls på flera orter i landet – från Höör i Skåne till Birsta strax utanför Sundsvall.

Lantbrukare Fredrik Nordin, vice ordförande i Landsbygdsupproret, åkte från Härnösand för att ta sig till det stora köpcentrat i Birsta, norr om Sundsvall.

– Vi är 40-50 traktorer som är på väg dit nu, och vi tänkte få vanliga Svenssons att öppna ögonen för landsbygden. Sverige överlever inte utan landsbygden, sade han till TT.

Syftet är bland annat att få fler att köpa mat från det svenska lantbruket – i stället för att handla importerade livsmedel, berättade han.

– Vi kör genom Timrå och folk vinkar och gör tummen upp. Men sedan i butiken glömmer de bort det här och handlar det billigaste istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.