Vårens prov är sista chansen innan provet görs om. Från och med i höst läggs mer tonvikt vid matematik och problemlösning och mindre vid ordförståelse.
Hjälper många
Högskoleprovet bereder vägen för många. Enligt studera.nu kommer över 25.000 studenter varje år in på högskolan med hjälp av sitt provresultat.
Hur gör man då för att lyckas? Einar Robillard vet. 2007 fick han maxpoängen 2,0 – första gången han gjorde provet.
-Mitt bästa tips är att börja med att gå igenom frågorna och se vilka man kan svara på direkt. Sedan kan man börja från början med de övriga frågorna. – Det är bättre att göra 15 frågor och ha 15 rätt än att göra 20 frågor och ha 10 rätt.
Koll på gamla prov
Ett annat tips från provmästaren är att öva på gamla prov.
-Så här dagen innan är det ju lite sent om man inte hunnit göra det innan men man kan i alla fall titta på dem och se hur de är upplagda.
Själv övade Einar Robillard på gamla prov på nätet, men där fick han inte lika bra resultat som på det ”riktiga” provet.
-Jag fick 1,7 då, att jag fick bättre sedan har säkert en del att göra med den press man känner när det verkligen gäller.
Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se
Fakta – högskoleprovet
• 1977 genomfördes det första högskoleprovet.
• Fram till 1991 fick man bara skriva provet om man saknade formellt gymnasiebetyg, var över 25 år och hade arbetat i minst fyra år.
• De senaste tio åren har mellan 65.000 och 80.000 personer gjort provet varje år.
• Provresultatet gäller i fem år
• Gör man provet flera gånger räknas det bästa resultatet
Källa: studera.nu